Zupa krem z pieczonej dyni
Kilka dni temu kupiłam sobie tłoczony na zimno olej z pestek słonecznika. Jestem nim zachwycona! Jego smak i zapach jest bardzo słonecznikowy, posmak dość długo utrzymuje się i, że tak to ujmę – rozwija się jak wino. Polecam ze szczerym entuzjazmem i pełnym przekonaniem! 🙂
Warto włączyć go do swojej diety ze względu na bogactwo kwasów wielonasyconych oraz witaminy E (obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają i stymulują układ odpornościowy). Stosując go w kuchni warto pamiętać, że tego oleju nie należy podgrzewać do temperatury 100°C. Nadaje się świetnie jako dodatek do sałatek, surówek, potraw duszonych czy gotowanych.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 średnia dynia hokkaido
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
- do podania: olej słonecznikowy, pestki dyni (1 łyżka na porcję)
Dynię umyj, przepołów, wydrąż za pomocą łyżki środek z nasionami i pokrój (bez obierania ze skórki) na centymetrowe plastry.
Paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Wstaw razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 200°C (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez 20 minut – do miękkości dyni i lekkiego sczernienia skórki papryki.
Paprykę po upieczeniu przełóż do woreczka, żeby zaparowała – będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.
Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj do miękkości w bulionie. Następnie dodaj dynię oraz paprykę i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, po czym zmiksuj na gładko, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, to dolej gorącej wody i dokładnie rozmieszaj.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Zupę podawaj polaną po wierzchu olejem ze słonecznika i posypaną uprażonymi pestkami dyni. Smacznego! 🙂
jadłam i szczerze mogę polecić- naprawdę dobra. Dzięki Tobie zakochałam się w Hokkaido 🙂
😀 dziękuję!