Ziemniaczane babeczki gajowego
Lubicie babkę ziemniaczaną? A próbowaliście zrobić babeczki? Mają tę przewagę nad swoją „większą siostrą”, że nie trzeba ich kroić na porcyjki i moim zdaniem są atrakcyjniejsze. Pieką się też szybciej z racji swoich niewielkich gabarytów. Czy chcecie dużą babę, czy kilka mniejszych – sposób wykonania ciasta jest identyczny. Jeśli lubicie, możecie dodać do niego pokrojoną drobno wędzonkę. Ja zrobiłam bez, ale za to z nutką suszonych grzybów i z sosem grzybowym.
Składniki na babeczki ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 20 g suszonych grzybów, zmielonych na puder
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jaja
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- przyprawy: 1 czubata łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki rozmarynu, 1 solidna szczypta gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka soli
sos grzybowo-śmietanowy:
- 1 duża cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub plastry
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 20 g suszonych grzybów, zmielonych na puder
Ziemniaki utrzyj na tarce, odstaw, aby puściły wodę.
W międzyczasie 2 cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach masła klarowanego. Odstaw do przestudzenia.
Do masy ziemniaczanej dodaj zmielone na puder grzyby, 2 łyżki śmietany, 3 jajka, mąkę i przyprawy, wymieszaj i dodaj mąkę oraz wytrąconą z odstawionej wody skrobię.
Suszone grzyby zmiel na mąkę i połowę dodaj do ciasta. Na koniec połącz z podsmażoną cebulką i przełóż np. do silikonowych foremek.
Piecz 45 minut w temp. 190°C (pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli rumienią się za mocno).
Przygotuj sos grzybowo-śmietanowy:
Na łyżce masła klarowanego zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do niej ćwiartki pieczarek. Posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia pieczarek.
Na patelnię wlej pozostałą śmietanę i mąkę grzybową z suszonych grzybów. Duś na małym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Ciepłe babeczki podawaj z sosem i udekoruj zieleniną. Smacznego! 🙂
Oj, babka ziemniaczana jak najbardziej! Mniejsze są lepsze, bo mają więcej przypieczonego 😉
Na pewno spróbuję.
Ohhh ! jakie ładne i apetyczne muffinki ;P
Wyglądaja bardzo apetycznie, na pewno się skusze na takie!