Świąteczne murzynki
Witki mi opadły, kiedy miesiąc temu, jak spadł pierwszy śnieg, usłyszałam w radiu „Last Christmas” – ta piosenka od dawna nie wyzwala we mnie bożonarodzeniowej ekscytacji. Teraz wszędzie natykam się na choinki, bombki i Mikołajów. Cóż… udzieliło mi się, w końcu kiedyś musiało. Dzisiaj w kuchni zapachniało piernikiem.
Jakiś czas temu podałam Wam przepis na muffinki-murzynki z żurawiną. Dzisiaj wprowadziłam pewną modyfikację do receptury i wyszły mi babeczki w świątecznym klimacie. Do podstawowych składników dodajcie:
- 20 g maku
- 25 g kandyzowanych skórek z pomarańczy
- 1 czubatą łyżeczkę mocnej przyprawy do piernika
Zamiast żurawiny możecie użyć rodzynek. Cały proces technologiczny pozostaje bez zmian. Efekt natomiast jest zachwycający 😉
A! Zapomniałam dodać, że można z powodzeniem upiec z tego jednego rosłego murzynka 🙂
mmmmmm wyglądają przepysznie