Spaghetti z krewetkami w śmietanowo-winnym sosie
Takie spaghetti dość często przygotowywałam już w akademickich czasach, przeważnie na początku miesiąca, kiedy miałam jeszcze jakieś pieniądze, które można było roztrwonić na „wykwintne” jedzenie. Później żyłam na pasztetowej, zupkach chińskich* i kaszy gryczanej z keczupem, którą z wielkim upodobaniem zajadałam się też kilka lat później, będąc w ciąży.
Co do keczupu, to za każdym razem, kiedy wypowiadam to słowo przypomniała mi się polonistyczna anegdotka. Na jednym z wykładów Jan Miodek przyznał się, co spowodowało, że zwrócił uwagę na swoją przyszłą żonę. Pierwsze spotkanie miało miejsce na prywatce (nie na domówce, nie na imprezie – na prywatce właśnie). Przyszła profesorowa poczęstowała Janka kanapką z żółtym serem, pytając: „Wolisz z keczupem czy bez?”. „Gdyby zapytała, czy chcę z keczapem, to chyba bym się z nią nie ożenił” – spuentował opowieść Jan Miodek.
Wracając do makaronu – zamiast samych krewetek można użyć mieszanki owoców morza z małżami, które jak wiadomo dobrze komponują się z winem, czosnkiem i śmietaną. Kilka składników, niewielki nakład pracy, a efekt jest bardzo smakowity.
Na blogu uzbierała mi się już całkiem pokaźna kolekcja przepisów na szybkie obiady, których przygotowanie zajmuje tylko tyle czasu, co np. ugotowanie makaronu, kaszy czy ziemniaków. Ekspresowe przepisy znajdziesz, klikając tag „szybki obiad”.
*przy okazji zajrzyj do ekspresłówek o zupkach
Składniki (4 porcje):
- 250 g krewetek koktajlowych (blanszowanych)
- 400 g makaronu spaghetti
- 150 g białej i jasnozielonej części pora (z 1 dużego pora)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- przyprawy: sól morska, pieprz, natka pietruszki
Krewetki, jeśli są mrożone, rozmroź. Osusz je dokładnie na papierowym ręczniku.
Nastaw duży gar osolonej wody do gotowania makaronu.
Pora umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek posiekaj.
Na sporej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i wrzuć plastry pora z czosnkiem. Podsmażaj, aż się por się zeszkli. Uważaj też, żeby nie przypalić czosnku.
Dodaj białe wino. Podsmażaj przez 5 minut, aż wino odparuje w połowie.
W międzyczasie zacznij gotować makaron.
Na patelnię dolej kremówkę, zredukuj sos, gotując całość na małym ogniu przez około 5 minut.
Dodaj krewetki i gotuj 1-2 minuty. Zestaw z ognia, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i wymieszaj z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.