Śniadaniowy koktajl z bananami, mleczkiem kokosowym i ziarnami kakaowca
W weekend najchętniej nie wychodziłabym ani z ciepłej piżamy, ani tym bardziej z domu. Szczególnie po tygodniu, w którym dedlajn, radośnie kicając rączka w rączkę z przeziębieniem, przeciągnął mnie po ziemi. Czasem trzeba naprawdę mocno zacisnąć zęby, żeby dotrwać do soboty.
Wczoraj ugotowałam obiad na dwa dni i dzisiaj z premedytacją ograniczam aktywność do niezbędnego minimum. Nie wyściubiam więc nosa z domu i siedzę w okopach zrobionych z nowych książek. Rozpieszczam się niedzielnie. Dzień rozpoczęłam od bardzo sycącego koktajlu, który mimo tego, że smakuje jak czekoladowy deser, jest pełen składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że strasznie lubię wszelkiego gatunku porady i wskazówki, więc podrzucę kilka rad, zanim podam przepis. Ziarna kakaowca są dość twarde i nie wszystkie blendery dają sobie z nimi radę. Jeśli nie masz mocnego miksera, lepiej zmiel je osobno, np. w młynku do kawy i dodaj do koktajlu już w rozdrobnionej formie. W ostateczności możesz wykorzystać dobrej jakości surowe kakao. Mleko kokosowe spokojnie możesz zastąpić innym smacznym mlekiem roślinnym albo zwierzęcym, a ilość miodu dopasuj do własnych upodobań.
Składniki (2 porcje dla dorosłych lub 4 porcje dla dzieci):
- 2 duże dojrzałe banany, pokrojone na kawałki (ok. 250 g)
- 30 g ziaren kakaowca (ok. 18 szt.)
- 40 g płatków jaglanych
- 30 – 50 g miodu
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 100-150 g wody
dodatkowo, do dekoracji:
- kilka plasterków banana
- szczypta surowego kakao
Do miksera włóż banany, dodaj ziarna kakaowca, płatki jaglane i miód, wlej mleko kokosowe i miksuj, aż ziarna kakaowca się rozdrobnią. Następnie dodaj wodę i ponownie krótko zmiksuj. Przelej do szklanek, udekoruj plasterkami banana i oprósz kakao.
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Do naczynia miksującego włóż banany, dodaj ziarna kakaowca, płatki jaglane, miód i mleko kokosowe, zmiksuj 1 min/obr. 10. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i zmiksuj ponownie 1 min/obr. 10.
Dodaj wodę, wymieszaj 10 s/obr. 5. Przelej do szklanek, udekoruj plasterkami banana i oprósz kakao.
Ważne! Po kilku minutach koktajl gęstnieje. Jeśli nie dodasz wody, nabierze konsystencji musu i będzie można jeść go łyżeczką.