Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek
Wielkimi krokami nadchodzi najbardziej „jajcarskie” święto w roku – Wielkanoc (wybaczcie mi mój rubaszny ton – nie należę do specjalnie praktykujących osób, święta mają dla mnie wymiar przede wszystkim kulinarny. Zapewne na starość mi się to zmieni :P). W ramach wstępniaka podam Wam przepis na dość popularną sałatkę z wykorzystaniem m.in. jaj. Trudno mi powiedzieć, skąd znam przepis. Parę razy jadłam ją u moich rodziców, a kilka miesięcy temu przypomniał mi o niej „Poradnik Domowy” (wydało się – prenumeruję owy).
Oczywiście zmieniłam trochę przepis na sałatkę z brokuła, pomidora i jajek (nie przepadam za takimi długimi tytułami, ale jak trza to trza – wujek google lubi takie zagrywki). Użyłam drobnych pomidorków (typu cherry), bo te duże, które teraz są w obrocie, mają obrzydliwy posmak plastiku. Całość polałam sosem majonezowo-jogurtowo-koperkowym. Pysznie się komponuje! Polecam z czystym sumieniem 😉
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 50 dag)
- 25 dag pomidorków typu cherry
- 3-4 jajka na twardo
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego koperku (świeżego)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Brokuł opłucz, podziel na różyczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj nie dłużej niż 5 minut (nie rozgotuj!). Odcedź i ostudź.
Jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
Pomidorki opłucz i pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj majonez z jogurtem, koperkiem, szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
W dużej salaterce ułóż warstwę różyczek brokułu, jajek i pomidorków. Polej sosem. Schłodź w lodówce i podawaj 😉
Dupa mi rośnie przez Twoją twórczość 😛 Po każdym przepisie powinnaś specjalnie dla mnie dopisywać jak zrzucić pochłonięte kalorie 😀
Tutaj akurat tych kalorii niewiele jest – poganiasz przez kwadrans za swoim Szkodnikiem, to na minusie nawet będziesz 😉
jajka ze skorupek zwykle rozbieram a nie ubieram 😛
Lubię to !
hahaha! ale mi się literówka udała – już poprawiam 😀
Coś dla mnie, lubie takie sałatki, pozdrawiam:)
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
Mniam…Mniam robię na święta na pewno 🙂
wygląda ciekawie, muszę wypróbować :))
ps. faktycznie taka sama miska 🙂 😉
dzięki za komentarz, zapraszam częściej i pozdrawiam 🙂
Sałtka pyszna, ja dodałam jeszcze szynke pokrojoną w kostke i fasolę szparagową, sos jest świetny!
Pyszna, jak chcecie mniej kalorii w sosie jogurtowym zamiast majonezu polecam dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę musztardy lub więcej czosnku i sporo świeżych ziòł aby nie było zbyt mdłe.:)
Natomiast odświętnie dla tych ktòrzy nie liczą kalori , dodajemy podsmażony na cebulce cienko pokrojony boczek, mniammm 😉