Sałatka nicejska z grzankami z chleba na zakwasie
Trochę strach publikować przepis na sałatkę nicejską, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że inaczej się ją robi, co innego powinno się znaleźć, że jakie grzanki, kobieto! I to grzanki z chleba na zakwasie! I sałata lodowa?! Rzymska, tylko rzymska, a najlepiej same serduszka! Przyjmę to jednak na klatę.
Widziałam przepisy na legendarną sałatkę z Nicei, w których zamiast sałaty był szpinak, a jako dodatek ziemniaki albo makaron. Moim zdaniem w tej sałatce chodzi o to, żeby była zielona fasolka, oliwki, pomidor, jajko i tuńczyk. No i sałata, oczywiście. Ewentualnie pokrojona w piórka czerwona cebula i fileciki anchois. Tuńczyk natomiast może być z puszki, w sosie własnym albo w formie grillowanego fileta.
Ten dodatek ryby sprawia, że ta sałatka jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, który spokojnie może zastąpić obiad. Nawet mój Małż w upalne dni nie marudzi, że dostaje sałatkę zamiast zupy i drugiego dania z surówką, kompotem i deserem. Pod warunkiem, że jest jakiś deser. Ale on ma specjalny deserowy żołądek, który zawsze domaga się wypełnienia i w magiczny sposób „znika kalorie”, bo nic a nic ten mój Połówek nie tyje…
Składniki (2 konkretne porcje):
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g, może być mrożona)
- niewielka główka sałaty lodowej lub rzymskiej
- 1 pomidor malinowy
- 4 połówki suszonych pomidorów w oliwie
- 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 4 gałązki bazylii
- ok. 200 g tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
- 2 garści grzanek (przygotowałam je z 2 kromek domowego chleba na zakwasie)
- 2 jajka ugotowane na twardo
winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek (albo ze słoika z suszonymi pomidorami)
- sok z ½ cytryny
- przyprawy: sól morska, cukier
Z fasolki szparagowej odetnij końcówki i, jeśli jest taka potrzeba, pozbaw łyka. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinna być al dente), dokładnie odcedź, przestudź i pokrój na ok. 5 cm kawałki.
Przygotuj winegret: do słoiczka wlej oliwę (użyłam aromatycznej oliwy, w której były zanurzone suszone pomidory), sok wyciśnięty z połowy cytryny i dopraw do do smaku solą i cukrem (po około pół łyżeczki). Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj przez chwilę. Odstaw i zabierz się za sałatkę.
Na półmisku rozłóż porwaną na kawałki sałatę, ułóż na niej pokrojonego na plasterki pomidora i podzielone na mniejsze kawałki suszone pomidory odsączone z zalewy. Na nich rozrzuć pokrojone na plasterki czarne oliwki i listki oberwane z czterech gałązek bazylii.
Tuńczyka odsącz z sosu i podziel na mniejsze kawałki. Rozłóż go równomiernie na półmisku i dodaj ostudzoną fasolkę.
Całość polej winegretem i zwieńcz jajkami na twardo pokrojonymi na ósemki oraz grzankami.
Grzanki przygotowałam z domowego razowego chleba (dwie spore kromki posmarowałam oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, następnie pokroiłam je w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni).