Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle
Pęczak, jedna z najwartościowszych kasz, to całe ziarna jęczmienia, które zostały pozbawione jedynie łuski. Dzięki temu oprócz wielu cennych składników odżywczych, zachowuje ona także jędrność i trzeba się bardzo postarać, żeby ją rozgotować. Idealnie sprawdza się jako zdrowszy zamiennik ryżu w potrawach typu risotto. Ma nawet swoją specjalną nazwę w takim wydaniu – orzotto. Ja jednak wolę nasze polskie, swojskie określenie – pęczotto 😉
Chciałam polecić Wam wiosenne, kolorowe pęczotto z warzywami. Zakochałam się niedawno w połączeniu marchewki i selera naciowego, które podpatrzyłam w książce Julii Child. Jest bardzo delikatne i subtelne, komponuje się świetnie również w z cukinią (trójkąty są takie francuskie :P).
Specjalnie poddusiłam warzywa osobno, żeby wydobyć z nich pełnię smaku. Jeśli liczycie kalorie i boicie się tej dodatkowej łyżki masła, to dodajcie warzywa na patelnię w połowie przygotowywania pęczotta – mniej cukru, tłuszczu, kalorii, a mnóstwo smaku! Danie nadal będzie pyszne, ale o wiele mniej kaloryczne!
Składniki (2 porcje):
- 100 g pęczaku
- około 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina*
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 spora marchewka
- 1/4 młodej cukinii
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ja na łyżce masła klarowanego, następnie na patelnię wsyp pęczak i podsmażaj przez dwie-trzy minuty na średnim ogniu. Po tym czasie podlej kaszę białym winem. Kiedy wino odparuje, dolewaj po 1-2 chochelki bulionu. Mieszaj dość często i pilnuj uważnie, żeby przypadkiem nie przypalić.
W międzyczasie oczyść warzywa i pokrój je w dość drobną kostkę (seler naciowy możesz pokroić na plasterki tudzież w tzw. piórka). Pokrojoną cukinię odłóż na bok, bo będzie dodawana na końcu.
W garnku rozgrzej pozostałą łyżkę masła i wrzuć seler oraz marchewkę. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem (wg uznania) i duś na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj cukinię i duś jeszcze przez 5-10 minut. Marchewka powinna być lekko twardawa (al dente jak to mawiają Włosi, czyli na ząb).
Gdy pęczak już będzie prawie gotowy, dodaj do niego warzywa. Podsmażaj całość przez kilka minut i jeśli jest taka potrzeba, podlej bulionem.
W wersji mniej kalorycznej, zamiast podduszać warzywa na maśle, dodaj marchew i seler do pęczaku, gdy już zużyjesz połowę bulionu. Cukinię dodaj na koniec i podsmażaj jeszcze przez 5 minut.
Podawaj jako samodzielne danie albo dodatek.
*opcjonalnie. Jeśli nie masz wina, to zwiększ o te 100 ml ilość bulionu
Grrr! Zapomniałam o cukinii! 🙁 Trudno, zrobię bez.
Też będzie dobre! 🙂
Koniec końców zrobiłam dopiero dzisiaj i z cukinią – super danie! 🙂
Pęczotto lubię, bo uwielbiam kaszę pęczak. Twoje pięknie się prezentuje 🙂
Wygląda bosko, kocham kolorowe dania 🙂
nie jadłam jeszcze tej kaszy, ale pięknie, kolorowo ją przedstawiłaś! Mniam, aż zachciało mi się kosztować ;D
ostatnio robiłam z grzybami leśnymi:) z warzywami też super:) ale jakoś nie lubię nazwy Pęczotto czy kaszotto, wolę po prostu pęczak, ale to kwestia indywidualna:)
A czym się różni ryż od risotto? To teraz- czym będzie różnic się pęczak od pęczotto? Kwestia indywidualna ????
Ryż od risotto różni się tym samym, czym kapusta różni się od bigosu czy mąka od chleba – to po prostu jeden ze sposobów przygotowania danego składnika 😉