Kobieta Wszechjedząca smaczna strona życia
Od poniedziałku trwa karnawał, czyli jeśli chodzi o słodkości – czas chrustów (faworków), pączków i róż karnawałowych. Byłam ciekawa, jak robiło się faworki niemal sto lat temu, więc ponownie sięgnęłam do książki „Jak gotować” Marii...
Sposobów na bulion warzywny, który stanowi świetną bazę do zup i sosów jest mnóstwo. Podam Wam teraz taki, który pojawia się u mnie najczęściej, bo wymaga najmniej zachodu. Możliwe, że z czasem na blogu pokaże...
Dorwałam ostatnio na jednym z portali aukcyjnych genialną książkę kucharską „Jak gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej. Zagorzałe feministki po przeczytaniu wstępu napisanego przez autorkę zapewne dostałyby hiperwentylacji z oburzenia. Przytoczę Wam...
Człowiek Wyżerka przedwczoraj na spacerze znalazł wielki klonowy liść i długo nie chciał się z nim rozstać. Trzeba przyznać, że był to dorodny przedstawiciel swojego gatunku i w oczach dwulatka mógł uchodzić za cud natury (w...
O blogu Moje wypieki dowiedziałam się przeszło dwa lata temu od przyjaciółki i muszę przyznać, że był to w pewnym sensie moment przełomowy w moim życiu, bo wcześniej nie zwracałam kompletnie uwagi na kulinarną blogosferę....
Wczoraj objadaliśmy się blinami, dzisiaj roladkami i czuję się taka pełna wszystkiego (tym bardziej, że dopiero co były święta), że na sylwestrowy wieczór przygotuję sobie chyba sałatę, wodę mineralną i będę śniła o karierze modelki...
Bardzo zdrowe naleśniki, które są idealnym sposobem na przemycenie szpinaku i mąki pełnoziarnistej. Ostatnio mam fazę na dodawanie gdzie tylko się da mąki razowej i rozważam całkowitą rezygnację ze zwykłej, komercyjnej, bielonej mąki, bo wyczytałam...
Jeśli planujecie kameralnego i eleganckiego sylwestra w doborowym towarzystwie, rzekłabym nawet, że takiego „ęą”, to moim zdaniem bliny będą idealną propozycją na przystawkę. Bliny to kultowe danie. Postanowiłam się zmierzyć z legendą i zrobić je...
Pojutrze zaczniemy żegnać stary rok i na pewno zastanawiacie się nad tym, co przygotować do jedzenia na sylwestrową imprezę. Mam kilka pomysłów, ale nie wiem, czy moja wesoła trzódka pozwoli mi je wszystkie zrealizować i...
Beata Śniechowska dla większości widzów „MasterChefa” była faworytką, szczególnie po emisji odcinka o smakach dzieciństwa. Dzięki zwycięstwu w programie mamy okazję dowiedzieć się, jak smakują marzenia sympatycznej doktorantki. Myślę, że tytuł książki jest niezwykle trafiony,...