Nadziewane papryki po hiszpańsku
Wieczorami nadrabiamy z Małżem filmowe zaległości i przez 2-3 dni pod rząd oglądamy jeden film. Nie, nie oglądamy go trzy razy. Oglądamy go na raty, bo gdzieś w połowie się zagadamy albo boleśnie ząbkująca Panna Grymaśna poczyni bardzo skuteczny sabotaż, albo któreś z nas przyśnie i trzeba przełożyć projekcję na następny dzień.
Ostatnio padło na kryminalną komedię „The family” z Robertem De Niro i Michelle Pfeiffer. Jednym z nawiązań do „Rodziny Soprano” był wątek kulinarny. Szczególnie urzekły mnie pieczone papryki z dużą ilością czosnku. Takie proste danie: papryka, czosnek i dobrej jakości oliwa. Prosto z piekarnika, soczyste, pełne smaków i podane ze świeżym pieczywem.
W najnowszym numerze polskiej edycji magazynu „GoodFood” w oczy rzucił mi się przepis na nadziewane papryki po hiszpańsku. Ponownie uruchomiły mi się ślinianki i nie mogłam się dłużej opierać, tym bardziej, że letnie warunki domagają się lżejszych posiłków. Zmodyfikowałam gazetową recepturę, bo zrobiłam to danie w wersji wegetariańskiej i użyłam chleba na zakwasie z domowego wypieku, a także doprawiłam je nieco inaczej. Słodko-kwaśna, pieczona papryka, aromatyczny czosnek i tymianek, soczyste pomidorki i chrupiący, przypieczony chleb, który łączy w sobie te wszystkie smaki. Jedzenie to taka przyjemność!
Z podanej ilości składników wychodzą 4 obiadowe porcje albo 8 małych, służących za przekąskę.
Składniki (4 porcje):
- 4 papryki (np. 2 czerwone i 2 żółte)
- 4 spore ząbki czosnku
- 120-150 g pszennego chleba na zakwasie
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek + do wysmarowania naczynia
- 16-24 pomidorki cherry
- przyprawy: 4 bujne gałązki świeżego tymianku, ½ papryczki chili, 2 łyżki octu balsamicznego, sól morska, cukier, natka pietruszki
Rozgrzej piekarnik do 220ºC.
Pomidorki opłucz pod bieżącą wodą. Papryki umyj i przekrój wzdłuż na pół, następnie wyjmij gniazda nasienne.
Chleb pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Czosnek obierz i pokrój na cieniutkie plasterki, tymianek posiekaj albo oderwij z niego same listki.
Chleb, tymianek i czosnek przełóż do miski, polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj, dopraw solą do smaku.
Z papryczki chili usuń nasionka i drobno posiekaj.
Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i poukładaj w nim wydrążone papryki rozcięciami ku górze. Każdą skrop octem balsamicznym, przypraw szczyptą cukru i soli i posyp posiekaną chili, następnie włóż kawałki chleba i po 2-3 pomidorki (w całości).
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut (jeśli pieczesz, tak jak ja, w garnku rzymskim, to wstaw go do zimnego piekarnika i od momentu, aż się nagrzeje piecz przez 20 minut). Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20-30 minut.
Przed podaniem posyp natką pietruszki i serwuj z dodatkiem pieczywa, którym można wybierać powstały w trakcie pieczenia sos.