Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
Wielkanoc w tym roku ma być zimniejsza od Bożego Narodzenia! Zgroza! Jutro wyjeżdżam z Człowiekiem Wyżerką i Panną Grymaśną do moich Rodziców. W Kotlinie Kłodzkiej zapowiadają się białe święta. Mam nadzieję, że przystopuje to nieco zapędy męskiej części rodziny w lany poniedziałek 😉
A co do babki, to jest rewelacyjna! Faktycznie muślinowa, czyli rozpływa się w ustach, bo ma bardzo delikatną konsystencję. I nie jest trudna 😉 Z podanej ilości składników wychodzą dwie średnie babki (w formach z kominkiem) albo jedna duża. Zmodyfikowany przepis pochodzi z dodatku do kwietniowego „Poradnika Domowego”.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 białka
- 25 dag cukru
- skórka otarta z ½ cytryny (ekologicznej!)
- szczypta soli
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 15 dag posiekanych bakalii (żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele)
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietany kremówki
Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Odstaw do lodówki.
Żółtka z 4 jajek i 2 dodatkowe żółtka ubij z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji, następnie dodaj skórkę otartą z cytryny.
Pianę z białek delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane mąki razem z sodą oczyszczoną. Wlej chłodne masło i mleko. Na samym końcu dodaj bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być! 🙂
Foremkę do babki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub mąką. Przelej ciasto do formy – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min lub do suchego patyczka. Studź w uchylonym piekarniku.
Lekko ciepłą babkę polej czekoladą i dowolnie udekoruj bakaliami.
Piękna babka super dekoracja
Wow, wspaniale wygląda 🙂 I to właśnie dzięki temu zdjęciu trafiłam na tę stronę 🙂
Mój przepis jest w rodzinie od ok. pół wieku.Zachował się tak długo,bo babka jest wyborna,delikatna i może długo poleżeć.Oto przepis: 5 jaj;1 szkl cukru;1 szkl mąki;1/2szkl mąki ziemniaczanej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;cukier waniliowy;aromat arakowy;1-1,5 łyżeczki kakao;250g masło roślinne. Sposób wykonania:białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać żółtka i dalej ubijać,następnie na 3 razy dodawać cukier wciąż ubijając,następnie dodać sypkie produkty uprzednio wymieszane,ale bez kakao.Całym sekretem dobraj babki jest wrzące masło,które należy energicznie wlać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy,zostawiając ok.1/5-1/6 ciasta białego,dodać kakao,a następnie cienką strużką wylewać np. na środek foremki wzdłuż lub zygzakiem/pełna dowolność/.Piec 45-50min w temp.170 stopni.wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolnie.Smacznego!
Pięknie dziękuję! Na pewno wypróbuję 🙂
Ile w sumie jajek? Bo chyba się pogubiłam…
Magdo, 4 całe jajka + 2 żółtka 😉
Dzięki za zwrócenie uwagi – kiedyś poprawiałam listę składników, bo miałam na niej 6 żółtek i 4 białka, a ktoś mi napisał, że z informacją o całych jajkach będzie jaśniej. W jakimś amoku wprowadziłam błąd.