Młoda kapusta z mlekiem kokosowym i imbirem (i o ciągach skojarzeń)
Fascynuje mnie mechanizm przywoływania wspomnień i analizowanie ciągów skojarzeń. Czasem, gdy złapię się na jakiejś ciekawej refleksji, lubię zatrzymać się na chwilę i spróbować odtworzyć tok myślenia – która z kostek myślowego domina runęła jako pierwsza i uruchomiła pozostałe… Jak to się dzieje, że jakiś pozornie z niczym niezwiązany przedmiot kojarzy mi się z czymś w danym momencie. Każdy zna to uczucie. Patrzysz na przykład na staruszkę w nieśmiertelnych cielistych podkolanówkach siedzącą w autobusie i uświadamiasz sobie za chwilę, że na kuchence pewnie teraz kipi zapomniane mleko.
Kiedy byłam małą dziewczynką, małą, ale umiejącą już czytać, w moje ręce wpadła pięknie ilustrowana książka o królikach albo zającach, które mieszkały niedaleko pola kapusty. Żyjące w kapuścianym raju długouchy skupiały się głównie na konsumpcji i rozważaniach nad wyższością czerwonej kapusty nad białą i odwrotnie. Opisy jedzenia kapuścianych liści były tak sugestywne, że sama nabrałam na nie wielkiego apetytu, który pozostał mi do dziś. Niestety, nie pamiętam, jaka to była bajka, ale za każdym razem, gdy widzę na straganach dorodne główki młodej kapusty, przypomina mi się, jak autor wychwalał ich soczystość i słodycz.
Dzisiaj pewnie w trakcie lektury zastanawiałabym się, co sobie o tej całej sytuacji myśli właściciel pola i jakie fantazyjne metody na rozprawienie się ze szkodnikami podpowiada mu wyobraźnia i dopuszcza prawo.
Składniki (4-6 porcji):
- 1,5 kg młodej kapusty
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- przyprawy: świeży imbir (2 kawałki wielkości kciuka lub więcej, jeśli lubisz), ½ czerwonej papryczki chili, sól morska
Od kapusty oderwij brzydkie, uszkodzone, zewnętrzne liście i umyj dokładnie główkę pod zimną bieżącą wodą. Poszatkuj ją niezbyt drobno.
Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
Na dużej i głębokiej patelni albo w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć posiekane cebule i czosnek. Podsmażaj przez 3-4 minuty, aż staną się szkliste, następnie dodaj poszatkowaną kapustę i zalej ją mleczkiem kokosowym.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, z papryczki chili wyskrob ziarenka (jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań) i posiekaj. Dodaj do kapusty i wymieszaj. Duś pod przykryciem do miękkości (około 20-30 minut).
Na koniec dopraw do smaku solą.
A wiesz, że też mam taką kapuchę na liście do zrobienia 😀 Gdzieś to widziałam i już mówiłam do męża, że musi być dobre 😀 „Soul mates”.
Też będę musiała taką zrobić
Właśnie robię taką kapuchę. Pachnie niesamowicie a jak smakuje!!!, bo już podjadam. Rewelka!!!