Mizeria z ogórka bez śmietany
Nie ma jedynie słusznej wersji przepisu na mizerię. W wielu domach sos śmietanowy doprawia się na słodko-kwaśno, w innych na słono z solidnym dodatkiem pieprzu. Smakiem mojego dzieciństwa jest ta pierwsza opcja.
Któregoś pięknego dnia zauważyłam, że moje ulubione jeansy podejrzanie się skurczyły. Inne pary również stały się nieco przyciasne, więc to nie wina pralki, tylko raczej lodówki. Muszę się za siebie wziąć, zanim moje umiłowanie masła i śmietany zmusi mnie do wymiany większej części garderoby.
Poszukując mniej kalorycznych rozwiązań, przypomniałam sobie, że ta sałatka z ogórków pokrojonych na cieniutkie plasterki nie zawsze musi być z dodatkiem śmietany. Taka mizeria jest genialnym rozwiązaniem na upalne dni, ponieważ schłodzona w lodówce orzeźwia. No i dodatek octu jabłkowego jest zalecany osobom, które się odchudzają, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczów. Warto dodawać go, gdzie tylko się da.
Składniki (4 porcje):
- 1 duży ogórek bezpestkowy lub 4 gruntowe
- ½ łyżki drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- ½ łyżeczki cukru (może być trzcinowy)
- sól i pieprz
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Pokrój na najcieniej, jak tylko się da i przełóż do miski. Posyp plasterki ogórka koperkiem i cukrem, oprósz solą i pieprzem, następnie skrop octem. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Po wyjęciu z lodówki ponownie wymieszaj i, w razie potrzeby, dopraw do smaku solą i pieprzem.
ja robię mizerię z chudym jogurtem
Ta mizeria jest smaczniutka i to tak bardzo że na pewno jeszcze nie raz ją zrobię.Agatko dziękuje za fajny przepis i czekam na więcej bo podoba mi się Twój blog i chętnie tu zaglądam.Pozdrawiam Cię serdecznie z Dolnego śląska i życzę dużo zdrówka.Jola
Jolu, bardzo mi przyjemnie, że ta mizeria trafiła w Twój gust. Postaram się zamieszczać więcej przepisów tego typu! Przesyłam moc serdeczności z Wrocławia! :*