Marchewkowo-batatowa zupa krem z kokosem
Pięcioletnia Panna Grymaśna mogłaby na jednym oddechu wyrecytować całkiem długą litanię składników, których nie zje, bo nie. Na szczęście wyłącza tryb grymaszenia, kiedy widzi słodkie. Nie popadłam jeszcze w obłęd i nie zamieniłam naszego życia w pole bitwy o kolejny kęs czegoś normalnego tylko dzięki temu, że do tej kategorii zaliczają się również warzywa – z batatem i marchewką na czele. Można powiedzieć, że warzywa korzeniowe, szczególnie gotowane lub pieczone, stanowią filar jej diety.
Drugim filarem diety Panny Grymaśnej są zupy kremy. Lubię je za to, że można w nich schować różne problematyczne składniki z dziecięcej „czarnej listy”. Młoda natomiast ma zmysł estetyczny, więc możliwość samodzielnego udekorowania zawartości talerza sprawia, że chętniej potem zjada swoje dzieło.
Podczas przygotowania tej zupy powstała również jedna z moich ulubionych anegdotek, którą opowiadam już niemal od roku. Tak! Tyle czasu ten przepis czekał na publikację… Kiedy obierałam marchewki, Panna Grymaśna poprosiła mnie o jedną do pochrupania. Po chwili odłożyła ją na kuchenny blat i nieznoszącym sprzeciwu tonem zażyczyła sobie kolejną, mówiąc: „Nie chcę tej marchewki. Poproszę nową. Ta jest ugryziona”. Długo mi zajęło przekonanie jej, że nie dokonam wymiany. Borze liściasty, gdy moja córa dorośnie, miej w opiece wszystkich pracowników obsługi klienta.
Składniki (4 porcje):
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
- 1 cebula (ok. 120 g), posiekana
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 15 g imbiru, pokrojonego w 2 mm plastry
- 400 g batata, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 80 g pasty kokosowej
- 1000 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- płatki kokosowe do posypania, uprażone na suchej patelni
- listki kolendry do dekoracji
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj cebulę, kolendrę i imbir, smaż, aż cebula stanie się szklista.
Dodaj kawałki batata i marchewki, smaż około 5 min – warzywa powinny się lekko przyrumienić.
Dodaj pastę kokosową i bulion warzywny, gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zamiast pasty kokosowej możesz użyć mleka kokosowego z puszki (400 g). W takim wypadku bulionu warzywnego należy dodać tylko 600 ml.
Za pomocą blendera z żyrafką zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. W razie potrzeby skoryguj konsystencję, dolewając wodę.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj udekorowaną płatkami kokosowymi i kolendrą.
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Do naczynia miksującego włóż cebulę, dodaj 25 g oleju, kolendrę i imbir, rozdrobnij 5 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, duś 5 min/120°C/obr. 1.
Dodaj marchewkę i bataty, rozdrobnij 5 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, duś 5 min/120°C/obr. 2.
Dodaj 80 g pasty kokosowej i 1000 g bulionu warzywnego (albo 400 g mleka kokosowego i 600 g bulionu warzywnego), gotuj 20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksuj 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolej wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, wymieszaj 10 s/obr. 4.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj płatkami kokosowymi oraz kolendrą i podawaj.