Lody banan-mango z miętą
Miałam te lody zatytułować „bananowo-mangowe”, ale za bardzo kojarzyło mi się to z japońskimi komiksami i zaczęłam sobie wyobrażać banany zmiksowane z papierem, więc stanęło na tej dziwnej nieco konstrukcji w nagłówku…
Panna Grymaśna (prawie 2 lata) mozolnie i boleśnie przechodzi proces ząbkowania. Człowiek Wyżerka (prawie 4 lata) był w tej dziedzinie całkowicie bezproblemowy. Zaglądaliśmy mu do buzi i co jakiś czas odnotowywaliśmy, że kolekcja zębów powiększyła się o następny egzemplarz. Zęby Grymaśnej szumnie zapowiadają swoje przybycie, później nieśpiesznie wynurzają się i powoli, powoli rosną, by zaprezentować się w swej niesymetrycznej krasie. Niesymetrycznej, bo wyrastają pojedynczo, a nie parami, jak to miały w zwyczaju mleczaki Starszego Brata.
Gdy Grymaśna cierpi z powodu spuchniętych dziąseł, prawie w ogóle nie je. Żele przeciwbólowe nie przynoszą jakiejś wielkiej ulgi, a gryzaki z wodą, które można chłodzić w lodówce ma w głębokim poważaniu. Już miałam rwać włosy z głowy, gdy zauważyłam, że Panna bardzo lubi lody i sorbety. Zaczęłam więc robić swoje. Wystarczy zmiksować zamrożonego banana samego lub z ulubionymi dodatkami i już jest orzeźwiający deser (który przy okazji przynosi ulgę obolałym dziąsłom). Jeśli banany nie są bardzo słodkie (zawszę kupuję ich więcej i zamrażam, gdy zaczynają brązowieć – oczywiście, obrane ze skórki), to można masę lodową dosłodzić miodem albo syropem z agawy.
Aktualnie wałkujemy orzeźwiającą kompozycję złożoną z mango, banana i mięty. To są naprawdę zdrowe, domowe lody. Składają się niemal w 100% z owoców i mają bardzo przyjemną aksamitną konsystencję bez kryształków lodu. Dodatek mięty sprawia, że są bardzo energetyzujące. Idealne na nadchodzące upały. Smakują nie tylko dzieciakom. A Pannie Grymaśnej aż tak, że mi buchnęła ostatniego loda sprzed nosa, gdy robiłam mu zdjęcia na bloga.
Składniki (ok. 4 sztuki):
- 1 duży zamrożony banan, bardzo dojrzały
- ½ zamrożonego średniego mango (bez skórki)
- kilka listków mięty (4-6)
- 1-2 łyżki miodu albo syropu z agawy (opcjonalnie)
Zamrożony banan pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę o konsystencji lekkiego sorbetu.
Lody możesz zjeść natychmiast łyżeczką z pucharka albo przełożyć od razu do foremek do lodów na patyku i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, żeby całkowicie stężały.