Kruche ciasto z brzoskwiniami
Z moich obserwacji wynika, że skórka z brzoskwini jest jednym z najbardziej niesprawiedliwie traktowanych owocowych „elementów”. Nie bardzo rozumiem, po kiego grzyba wyrzucać ją do kubła na śmieci, kiedy robi się z brzoskwini dajmy na to dżem. Przecież jest w niej masa pektyn, a w procesie obróbki termicznej mięknie ona i praktycznie jej nie czuć. A jeśli chodzi o to, że być może jest „pryskana” – naprawdę myślicie, że tego syfu nie nalazło też do środka owocu? (ale do jedzenia cytryny ze skórką się nie posunę – nie łapcie mnie za słówka :P)
Koniecznie musicie upiec to ciasto – kruchy spód i boczki, kwaskowata masa z brzoskwiń i słodka pianka z białek – ideał na lato! U nas ledwo ostygło, już zniknęło w połowie, na drugi dzień zostało już tylko wspomnienie…
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 350 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 220 g masła
- 3 żółtka
- 4-5 brzoskwiń
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj pokrojone na kawałki masło i żółtka, szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i odłóż do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i umieść na tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem), formując brzegi o wysokości około 1,5 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 12-15 minut. Pozostałe 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.
Brzoskwinie umyj, oddziel od pestek i pokrój w dość grubą kostkę (zostaw skórkę w spokoju, nie wyrzucaj jej!). Przełóż do rondelka i smaż na małym ogniu, aż puszczą sok. Zdejmij z kuchenki i dodaj 1 czubatą łyżkę skrobi, wymieszaj, aby nie było grudek.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier nie przerywając ubijania (cukier zwykły, nie musi być puder).
Masę brzoskwiniową wyłóż równomiernie na podpieczony spód, następnie na niej rozprowadź ubite białka i na koniec zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
Jak to ciasto smakuje tak jak wygląda to muszę go koniecznie zrobić!
Obłędnie wygląda, faktycznie musiało szybko zniknąć z talerzy i ta kruszonka mniam …
Jak będziesz do mnie jechać, upiecz to ciasto i zapakuj 😛
Oki doki! 🙂
Ale serio??? Bo ja tak trochę żartowałam 😛 Jeszcze tylko dopowiem, że uwielbiam brzoskwinie (żebyś się nie rozmyśliła) 😀
No to teraz nie mogę się wycofać 😀
Szukałam ciacha z brzoskwiniami, znalazłam na necie 3 różne przepisy.. Wybrałam Twój i.. ciasto wyszło po prostu rewelacja! Jest szybkie, mega proste a efekt piorunujący! Rewelacyjne ciasto 🙂 Bardzo Ci dziękuję za ten przepis który wylądował już moim zeszyciku najlepszych i sprawdzonych przepisów :))
Bardzo mnie ucieszyłaś tym komentarzem, dziękuję 😀
super, do masy brzoskwiniowej wsypuję pół torebki galaretki brzoskwiniowej, wtedy nieodparowana woda zgęstnieje.
Witam serdecznnie super przepis
dziekuje bardzo .
czy mogę użyć brzoskwiń z puszki?
Myślę, że tak, ale spróbuj je i tak podsmażyć, żeby nie były za mokre 🙂
Hej,
Również polecam to ciasto! Szukałam jakiegoś fajnego przepisu z brzoskwiniami i to jest to! Jestem nowicjuszką pod względem wypieków ale udało mi się i wszyscy się nim zajadali 🙂
Jeśli mogę doradzić to polecam dorzucić galaretki do brzoskwiń bo te owoce są bardzo wodniste, oprócz tego ja osobiście dodałam więcej cukru do ubitego białka ale to od smaku zależy
Powodzenia w wypiekach i dziękuje za fajny przepis
Bardzo mnie cieszy, że chciało Ci się tutaj wrócić i zostawić komentarz – dziękuję ;). Faktycznie brzoskwinie mają w sobie dużo wody i można dodać do nich galaretkę (albo pektynę) lub przyspieszyć proces i zamiast świeżych owoców użyć dżemu 😉 Pozdrawiam!
A gdzie jest proszek do pieczenia? Przepis jest bez tego składnika???
Witaj, jeśli chcesz mieć bardziej wyrośnięte ciasto, to dodaj proszku albo sody. Tutaj nie ma takiej konieczności, a i w wielu recepturach na kruche ciasto spulchniacz nie jest obligatoryjny. To najprostszy przepis na kruche ciasto. Pozdrawiam 😉
Jeśli chciałabym żeby ciasto bardzie wyrosło ile powinnam dodać proszku do pieczenia ?
1,5-2 łyżeczki
pomyliłam kolejność … kurde zamiast najpierw owoce to wlałam białka ubite 🙁 piekę ale chyba nic z tego .. ;( ehh …
Hej, ciasto wyglada przepysznie, ale czy piana z białek po czasie nie stanie sie wodnista? bo jak ubijam samo białko z cukrem to po jakims tam czasie, znowu jest białko nie ubite na dnie…
Witaj, najpierw ubijasz same białka (ze szczyptą soli i najlepiej zimne) a kiedy będą już sztywne stopniowo dodajesz cukier. Nie ubijaj za długo, bo możesz naruszyć strukturę piany.
Wielkie dzięki za przepis. Upiekłam i wyszło rewelacyjne. Miałam za mało brzoskwini i dlatego podsmażyłam brzoskwinie ze śliwkami i smakuje bosko.
To będzie moje ulubione ciasto do ,,kwaskowatych” owoców.
Właśnie piekę! Zobaczymy co to za cudo 🙂
Muszę zostawić komentarz, gdyż dziś zrobiłam ciasto z tego przepisu tylko z brzoskwiniami z mojego sadu – trochę kwaśniejszymi, ale dodałam cukru i muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam i moja rodzina uważa tak samo. Brawa dla autorki przepisu. Teraz będę eksperymentować z jabłkami i gruszkami na przemian. Rewelacja!
Bardzo się cieszę 😀
Ciasto super wyprobowalem ten przepis jest rewelacja Dziekuje Pozdrawiam
właśnie się piecze
mam nadzieję że mi wyszło
bo pierwszy raz piekę
jak smakuje tak jak wygląda na Twoich zdjęciach
to szacun
dziękuję za przepis
magdazk
witam, ciasto wygląda przepysznie, robię je, ale czy do kruchego dodać cukier zwykły a do piany puder czy odwrotnie?:D jestem laikiem, więc niech nikogo nie zdziwi moje pytanie:)
Witaj 🙂
do ciasta puder a do piany zwykły drobny kryształ. Zmienię trochę zapis, żeby było jaśniej. Dzięki za zwrócenie na to uwagi 🙂
dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam
Fantastyczne ciasto!!!! Odkąd je odnalazłam bez przerwy, nie nudzi się, umiem je zrobić i zawsze smakuje!!! Wielkie dzięki!
Bardzo mi miło! 😀 dziękuję za komentarz :*
robię je bez przerwy:)
Nie zostało nic innego jak napisać, że wyszło mega pyszne 🙂
Mąż zadowolony a to najważniejsze 🙂 pozdrawiam
W takim razie i ja jestem mega zadowolona 😀 Pozdrawiam serdecznie
Ha! Siedzi w piekarniku…trzymajcie kciuki, bo brzoskwinie są z puszki, a mąka jest bezglutenowa…Wielkie dzięki dla autorki za przepis. Pałam entuzjazmem bezwarunkowo 🙂
Wyśmienite, miałam nosa…dzisiaj poprawka, ale z połowy porcji. Coś wspaniałego…
Ciasto wyszło rewelacyjnie! Do brzoskwiń dodałam galaretkę. Polecam!
Witam serdecznie. Pieke to ciasto juz drugi raz I musze powiedziec ze jest po prostu wspaniale.Jednak ja zamiast maki pszennej daje krupczatke.Polecam
Ja tak robię szarlotke. Z brzoskwiniami tez super
Bardzo dobre ciasto Dziekuje bardzo teraz bedzie w moim przepisie Dziekuje bardzo Podrawiam
Zrobiłam to ciasto wczoraj, na rodzinne spotkanie. Na ciepło nie smakowało tak dobrze jak na zimno, ale zanim ostygło n i e w i e l e zostało…. rzeczywiscie ciasto rewelacyjne, nawet mnie sie udało :). Tesciowa wczoraj mowila, ze ma nazwę „pleśniak”. Dzieki za świetny przepis 🙂
Podana temperatura na termoobieg czy gora-dol?
bez termoobiegu, góra – dół 🙂
Ciasto wg Twojego przepisu robię już kolejny sezon. Zawsze jest super! Dziekuję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Mega pyszne szukałem ciasta z rabarbarem i z braku w sklepie kupiłem brzoskwinie a potem twój przepis i palce lizac
Naprawdę wyszło wyśmienicie!!! Pycha 🙂
Bardzo dobre ciasto, ,już kilka razy pieklam. ..polecam ☺?