Krokiety (kotlety) ziemniaczane
Próbowaliście kiedyś zmiksować ugotowane ziemniaki? Nie? To nie próbujcie! Tak mi się przy okazji tych krokietów przypomniała wpadka, którą zaliczyłam, gdy przygotowywałam po raz pierwszy zupkę z ziemniaka dla kilkumiesięcznego Człowieka Wyżerki. Wrzuciłam wtedy do kielicha blendera jednego i zmiksowałam go. Wyszła mi taka guma, że nieźle się musiałam nagimnastykować, aby wyjąć ostrze. Czyszczenie go z tego ziemniaczanego „gluta” również najprzyjemniejsze nie było. W podobny sposób weganie robią sobie serek topiony z ziemniaków i płatków drożdżowych.
Poniżej przedstawiam przepis na najprostsze kotlety z ziemniaków. Z podstawową recepturą można poszaleć, dodając inne warzywa, zioła czy ugotowane na twardo jaja. Panierkę również warto urozmaicić przyprawami, np. curry albo dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu czy płatków owsianych.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej (typ 650)
- 2 jajka
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
- 2 jajka (można pominąć)
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę albo zmiel w maszynce, następnie dodaj mąkę, jajka i przyprawy (dałam płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i tyle samo pieprzu) i dokładnie wymieszaj.
Do miseczki wbij dwa jajka i rozbełtaj. Za pomocą łyżki wybieraj porcje ciasta i formuj jak kotlety mielone. Obtaczaj w rozmąconym jajku a potem w bułce tartej.
Smaż na rumiano na średnim „ogniu” po 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni połóż krokiety na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Też czasami robię takie krokiety, bardzo smaczne, proste i tanie danie :-), pozdrawiam 🙂
Zrobiłam! Wyszły przepyszne 🙂
200 g maki to lekka przesada,chyba miało byc 20
Jest tyle, ile trzeba.