Jak zrobić kopytka?
Ziemniaki mają w sobie coś takiego, że nie mogą się znudzić, być może z tego powodu, że stanowią bazę do bardzo wielu potraw. Jedną z moich ulubionych są kopytka – genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów*. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. A tak na marginesie, to zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nazywają się tak a nie inaczej. Może komuś przypominały raciczki. Włosi na swoje kopytka mówią „gnocchi”, czyli 'grudki’ – jakoś bardziej to do mnie przemawia… 😉
Ten przepis ukazał się jako pierwszy na moim blogu, ale postanowiłam go nieco odświeżyć, bo już trochę więcej wiem o gotowaniu. Kopytka są przykładem na to, że czasem gramaturę można sobie wsadzić w buty – tutaj po prostu najlepiej sprawdzają się proporcje. Najbardziej nadają się tutaj ziemniaki mączystych odmian. Warto ugotować je dzień wcześniej, wtedy zrobienie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
Składniki (6 porcji):
- 1,2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- około 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
Zanim zabierzesz się za robienie kopytek, wstaw na kuchenkę spory garnek z osoloną wodą. Dopiero kiedy zacznie wrzeć, możesz przystąpić do przygotowywania klusek, bo ciasto na nie nie lubi czekać.
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę.
Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki.
Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
*można je również podawać niemowlętom powyżej 10 miesiąca życia
Klasyczny przepis na kopytka. Teraz trzeba tylko poeksperymentować z dodatkami. Dzięki
Mój mąż zrobił dzisiaj kopytka z tego przepisu…… wyśmienite
Zrobiłem , pyyycha ,
dzieci wraz z żoną zadowolone 😉 i najedzone
HH
To super! Pozdrawiam ciepło całą Familię 🙂
Dziękuję za przepis:) Polecam do tego prosty sos szpinakowy: łyżkę masła roztopic na patelni, dodać tyle ile się chce mrożonego szpinaku, gdy ten się rozmrozi dodać ulubione zioła, sól, czosnek. Mniam:)
Prze-py-szne!!!!
Zawsze goszczą u nas kluski śląskie, a ostatnio przypomniały mi się z dzieciństwa kopytka i to właśnie dokładnie ten smak ????
Kopytka są pyszne…… mąż zadowolony i dzieci także.Proszę o następne przepisy kulinarne.
Do podstawowego przepisu dodałam zmielonego sera do ciasta , bo miałam mało ziemniaków. Na słodko z masełkiem , posypane cukrem pudrem z cynamonem miały jedyną wadę…szybko się skończyły ;).
wszystko pieknie ale jaki typ mąki? 450,550,800?
Najczęściej używam typów 650 i 750