Dżem truskawkowy z wanilią i imbirem
Jak już wcześniej wspominałam – nabyłam pektynę w celu robienia szybkich dżemów bez utraty witamin. Wiadomo, że coś tam się i tak ulotni pod wpływem temperatury, ale przyspieszenie procesu żelowania pozwoli nam cieszyć się zdrowszym dżemem (och, jej, zabrzmiało to niemalże, jakbym pretendowała do miana mądrej pani dietetyk). No, w każdym bądź razie, poniżej podaję przepis na bardzo przyjemny, energetyzujący dżem z truskawek z dodatkiem wanilii i imbiru. To właśnie ten imbir daje fajnego „kopa” kubkom smakowym. A wanilia? Wanilia pachnie nieziemsko w tym towarzystwie 😉
Składniki (ok. 7 słoiczków):
- 2 kg truskawek
- 50 dag cukru
- 1 mięsista laska wanilii
- 2 łyżki świeżego, startego imbiru
- 30 g pektyny
Truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Pektynę wymieszaj ze szklanką cukru. Wanilię rozetnij wzdłuż i wyskrob z niej nasionka, następnie wymieszaj je z pozostałym cukrem.
Truskawki (w całości) przełóż do garnka i zasyp cukrem z wanilią, podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż zaczną puszczać sok. Dodaj wtedy „wypatroszoną” laskę wanilii i starty imbir. Delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut.
Wsyp do dżemu pektynę. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij wytwarzającą się pianę. Wyłów wanilię. Dżem jest już gotowy – można go przekładać do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących, słoików (które standardowo po zakręceniu odstawiamy do ostygnięcia dnem do góry).
Domowy dżem to cudo! 🙂 Naprawdę, wygląda rewelacyjnie!