Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem
Ten dżem truskawkowy pachnie mi świętami Bożego Narodzenia za sprawą cynamonu i przyprawy do grzańca (użyłam jej w ramach „czyszczenia” pojemniczka z przyprawami – równie dobrze sprawdziłoby się kilka goździków). Dodatek rabarbaru nadaje całości lekkości i sprawia, że truskawki zatopione w rabarbarowym syropie nie rozpadają się. Myślę, że wkrótce zastosuję truskawki z dżemu jako nadzienie do drożdżowych rogalików lub bułeczek – będą się idealnie nadawać! 😉
Składniki (około 8 słoiczków):
- 50 dag rabarbaru
- 2 kg truskawek
- 50 dag cukru
- 30 g pektyny
- 2-3 łyżeczki świeżo mielonego cynamonu
Rabarbar obierz, pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do garnka i zasyp połową cukru. Kiedy puści sok, zacznij podgrzewać na średnim „ogniu”.
Truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Wsyp je (w całości) do rabarbaru, gdy ten już będzie się rozpadał i zamieni się w rzadką masę (syrop). Dodaj cynamon. Delikatnie zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-10 minut (w zależności od wielkości truskawek).
Połącz pektynę z pozostałym cukrem i wsyp do dżemu. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij wytwarzającą się pianę (jeśli Ci się chce, jeśli nie, to zostaw – ja ten zabieg pomijam czasem i nie ma on wpływu na trwałość produktu końcowego).
Dżem jest już gotowy – można go przekładać do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących, słoików (które standardowo po zakręceniu odstawiamy do ostygnięcia dnem do góry).
coś czuję, że jutro z samego rana pognam na plac i kupię siatę rabarbaru 🙂
Domowy dżem mmmm 🙂 Pozazdrościć.
Ma idealną konsystencję 🙂