Drożdżówki z twarogiem i morelami
Człowiekowi Wyżerce te drożdżówki z waniliowym twarożkiem i lekko kwaskowatymi, pieczonymi morelami przypominały z wyglądu jajka sadzone. Zabraliśmy je ze sobą na wieczorny piknik w ostatni dzień nieznośnych upałów, które w zeszłym tygodniu pozbawiały chęci do życia tę mniej ciepłolubną część wrocławskiej populacji.
Podejrzewam, że Człowiek Wyżerka i Panna Grymaśna działają na baterie słoneczne. W upały mają tyle energii, że króliczek z reklamy baterii mógłby im pozazdrościć. W ten wspomniany dzień z podziwu godnym entuzjazmem ganiali leniwie przez nas puszczane bańki mydlane i zbijali je paletkami do badmintona. Później harcowali na pobliskim placu zabaw, a my podobnie jak większość rodziców, tęsknie spoglądaliśmy na nieliczne, ale zajęte, ławki. Dopiero kiedy Słońce chowające się za horyzontem sprawiło, że długi cień pokrył większą część parku, zmęczeni opadli na rozłożony na trawie koc i pożarli domowe drożdżówki, popijając naprędce kupionym mlekiem prosto z kartonu.
Myślę, że ta parkowa kolacja ma szansę stać się jednym z najprzyjemniejszych „gastro wspomnień” Człowieka Wyżerki i Panny Grymaśnej.
Składniki – ciasto (na 12 sztuk):
- 300 ml mleka
- 1 duże jajko
- 500 g pszennej mąki typ 650
- 25 g świeżych drożdży lub 7 – 8 g drożdży instant (1 saszetka)
- 100 g masła
- 75 g cukru
- pół łyżeczki soli
twarożek:
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 duże jajko
- 50 g cukru z wanilią
- 50 g drobnego cukru
- 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 18 – 22% (opcjonalnie)
dodatkowo:
- 6 dużych moreli, umytych, wypestkowanych i podzielonych na połówki
- opcjonalnie cukier do oprószenia moreli
- do posmarowania ciasta: żółtko rozmieszane z łyżką mleka
Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj zaczyn: połowę mleka podgrzej, aby było letnie, dodaj do niego łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Rozmieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nastawionego na około 30°C). Kiedy zaczyn powiększy swoją objętość 2 – 3-krotnie, jest gotowy. Może to zająć około 15 – 45 minut w zależności od żywotności drożdży oraz temperatury mleka i otoczenia.
Masło roztop i przestudź (możesz do gorącego masła wlać zimne mleko). Do miski przesiej pozostałą mąkę, wsyp cukier i sól, wlej masło i mleko, zaczyn oraz wbij jajko. Wyrabiaj, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie lśniące, jednolite ale dość luźne ciasto.
Jeśli używasz drożdży instant, to po prostu wymieszaj wszystkie składniki w misce i wyrób ciasto (wszystko tak samo, tylko nie musisz robić zaczynu).
Ciasto zostaw do wyrośnięcia w przykrytej misce do czasu, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotuj twarożek: ser zmiel dwu- albo trzykrotnie i wymieszaj go z jajkiem oraz cukrem zwykłym i waniliowym. Jeśli masa jest dość gęsta i sucha, możesz dodać jogurt naturalny bądź kwaśną śmietanę. Twarożek zostaw na kuchennym blacie, żeby nabrał temperatury pokojowej – zimny może spowodować zakalec.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i z każdej uformuj okrągły placuszek. Placuszki rozłóż w sporych odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką lub natłuszczoną folią i pozostaw do wyrośnięcia na 15 – 30 minut.
Za pomocą szklanki/słoika/kubkaw wyrośniętych bułeczkach zrób dołki, wciskając dno szklanki niemal do końca. Wgłębienia wypełnij kopiastą łyżką masy serowej i na wierzchu ułóż połówki moreli. Jeśli morele są bardzo kwaśne, możesz oprószyć je cukrem.
Brzegi drożdżówek posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Piecz w temperaturze 190°C przez około 15 – 20 minut.