Daktyle pieczone w boczku
Pojutrze zaczniemy żegnać stary rok i na pewno zastanawiacie się nad tym, co przygotować do jedzenia na sylwestrową imprezę. Mam kilka pomysłów, ale nie wiem, czy moja wesoła trzódka pozwoli mi je wszystkie zrealizować i Wam pokazać. Zacznę więc od szybkiej przekąski, którą z powodzeniem wykona każdy, nawet najmniej zaawansowany użytkownik kuchni. Od razu mówię, że nie wszystkim podbije serce (czy też żołądek – jak by źle to nie zabrzmiało :P). Mój Małż jest tradycjonalistą, wiedziałam więc, że spróbuje i powie, że sprofanowałam boczek, którego miejsce jest w jajecznicy. Pomysł na ten specjał podsunęła mi w zeszłym roku Kuzynka Anita 😉 Zasmakowałam w tym nietypowym połączeniu słodkiego ze słonym i w sumie cieszę się, że nie muszę się bić z moim Mężczyzną o resztki z talerza 😛 Podobnie można zapiec suszone śliwki albo morele.
Składniki:
- 9 daktyli bez pestek
- 9 plastrów niezbyt słonego, wędzonego boczku
Daktyle zawiń w plastry boczku, zepnij wykałaczką. Ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Podawaj na ciepło albo na zimno.
Niestety ale ta przystawka jest nie dla każdego. Po zjedzeniu kilku sztuk tego cuda już samo zdjęcie wywołuje u mnie odruch wymiotny.
Pozdrawiam 🙂
No tak, nie każdy lubi boczek na słodko, ale smak można było sobie wyobrazić, wiemy wszakże, jak smakuje i boczek, i daktyl. Skoro zjadłaś kilka sztuk, to nie mogło być złe 😛
Pozdrawiam 😉
Jeju przecież one są cudowne, mogłabym się nimi zajadać codziennie 🙂 według mojego narzeczonego również szału nie robią, więc cieszę się że dla mnie więcej tych pyszności 🙂
Wypróbuję z chęcią 🙂 bo lubię takie połączenia smaków. Polecam wypróbować „chrabąszcze Cioci Eli” czyli pieczarki nadziane suszoną śliwką,owinięte w plaster boczku i zapieczone Pyyycha 🙂 , u mnie w rodzinie znikały zawsze w mig 😉
Jest to bardzo dobra przkaska, która sama przyrzadzam od dłuższego czasu, ale proponuję Pani zrobić ja z przyprawami.
Przed upieczeniem posypać i wetrzec w boczek: sól, pieprz, słodka paprykę i chili w proszku. Pozdrawiam
Super pomysł na boczek uwielbiam mniam mnia
Daktyle można wcześniej namoczyć w alkoholu. Do środka dodaję serek np. Almette paprykowy.