Cytrynowe śledzie z rozmarynem
Ludzie mają różne postanowienia noworoczne. Obiecują sobie, że rzucą palenie, zostaną wegetarianami albo nimi nie zostaną, schudną x kilogramów, nie będą przeklinać, przeczytają 52 książki, dostaną awans i będą zarabiać miliony, staną się lepszymi ludźmi, będą więcej czasu spędzać z dziećmi i oglądać mniej telewizji. Początek roku obfituje w takie i inne tego typu ambitne założenia, o których w połowie stycznia nie chce się już pamiętać.
Jednym z moich postanowień noworocznych było, że będę częściej jadać śledzie. Żeby było trudniej, zdecydowałam, że będę unikać kupowania gotowych, już przyprawionych filetów, tylko będę je przyrządzać sama i eksperymentować z nowymi smakami. Na pierwszy ogień poszło połączenie śledzia z cytrynami, których miałam dość sporo po zakupach w InCampagna.
Słonawe śledzie, kwaśna cytryna przełamana odrobiną słodyczy pochodzącej z miodu i dodatek pachnącego lasem rozmarynu to smaczne, ale dość wytrawne połączenie. Idealne dla tych, którym już znudził się nieśmiertelny słodko-octowy śledź z cebulą.
Składniki (na słoik 900 ml):
- 500 g solonych filetów śledziowych (matiasów)
- 1 cytryna obrana ze skórki (najlepiej ekologiczna)
- sok z 1 cytryny
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka płynnego miodu (np. rzepakowego)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- czarny pieprz
Zanim zaczniesz moczyć śledzie, sprawdź, jak bardzo są słone. Jeśli bardzo – mocz przez około dobę w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. Jeśli mniej – mocz je kilka godzin. Może się zdarzyć, że wystarczy je tylko opłukać.
Wymoczone filety odciśnij papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i osusz, następnie pokrój na kawałki.
Obraną ze skórki cytrynę pokrój na cieniutkie plasterki.
Wymieszaj sok z cytryny z miodem i olejem.
Na dnie słoika ułóż kilka kawałków śledzia, oprósz lekko pieprzem i drobno posiekanym albo porwanym rozmarynem, połóż plasterek cytryny. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec zalej mieszaniną oleju i soku z cytryny. W razie potrzeby dolej samego oleju, ponieważ śledzie mają być nim całkowicie przykryte.
Wstaw do lodówki na dwa dni, aby składniki się dobrze przegryzły.
zaraz wypróbuję, wyglądają na smaczne