Buraczane burgery
Wprowadziłam w naszym domu zasadę, że mięso – obojętnie: drobiowe, wieprzowe czy wołowe – pojawia się na naszych talerzach maksymalnie dwa razy w tygodniu, co najmniej dwukrotnie jadamy ryby (czyli nie tylko zwyczajowo w piątek), a w pozostałe dni staramy się jeść posiłki wegetariańskie. Odkrywamy dzięki temu wiele nowych smaków i kombinacji składników.
Eksperymenty z kuchnią wegetariańską uświadomiły nam, że przeciętny Polak je zbyt dużo mięsa. Na śniadanie standardowo wcina np. parówki albo jajecznicę na boczku (którą, nie będę się z tym kryć, uwielbiam). Klasyczne szybkie obiady to przeważnie kotlety schabowe albo różne wariacje z drobiowym filetem. Na kolację dajmy na to kanapka z wędliną. Mięso, mięso, mięso. Przeważnie to tanie, nafaszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu a w przypadku wędlin rozmaitymi wypełniaczami, konserwantami i poprawiaczami smaku. I tak dzień w dzień. Latami.
Jednym z naszych ulubionych odkryć są burgery z buraków. Kolor mają nieco mięsny, ale na tym podobieństwo się kończy. Są bardzo aromatyczne, w tym wydaniu dość pikantne (dla dzieci warto odłożyć część masy przed ostatecznym doprawieniem) i pełne zdrowych składników (każdy z nich niesie jakąś wartość dla organizmu).
Kotlety z buraków w połączeniu z domową bułką do burgerów i uzupełnione wybranymi dodatkami stanowią sycący posiłek, który na dodatek świetnie się wpisuje w konwencję weekendowego grilla.
Składniki (ok. 16 kotletów):
- 2 spore buraki (razem około 500 g)
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 niewielki pęczek natki pietruszki
- 7 łyżek łuskanego słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 50 g mąki żytniej razowej
- 75 ml oleju rzepakowego
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej chili, 1 łyżeczka mielonej kolendry, świeżo mielony czarny pieprz, sól morska
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę).
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą, drobno posiekanymi cebulami i posiekaną natką pietruszki.
Do masy dodaj olej, uprażony na suchej patelni słonecznik i sezam oraz mąkę żytnią i przyprawy: czosnek (przeciśnij przez praskę), imbir (zetrzyj na tarce o drobnych oczkach), chili, kolendrę, sól i pieprz do smaku.
Uformuj zgrabne kotlety (jeśli masa jest mało kleista, to wmieszaj trochę więcej mąki i oleju) i ułóż je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC (burgery możesz również grillować albo usmażyć na patelni). W połowie czasu pieczenia możesz je odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.
Gotowe kotlety podawaj z ulubionym rodzajem bułki (u mnie z tego przepisu – klik) i wybranymi dodatkami (burgery serwowałam z sałatą i rukolą z dressingiem musztardowo-miodowym – klik – oraz z pomidorem i fetą).
Źródło inspiracji: występ Marty Dymek w DD TVN
Zgadzam się z Tobą, tez staram się wprowadzać do diety więcej warzyw udających mięso dziś będę robić pasztet z fasoli. Twoje burgery mega apetyczne 😉
Uwielbiam wszelakie kotleciki warzywne, ale przyznam, że za buraczane zabieram się od dawna i zabrać nie mogę. Ślinka mi pociekła, mam nadzieję, że Twój przepis to będzie dla mnie motywacja:)
Pozdrawiam!
Uwielbiam wege burgery, Są znacznie ciekawsze niż mięsne.
takie burgery mogłabym jeść codziennie na obiad!
Ale my jesteśmy ostatnio ZDROWE 😀
haha fakt! dobra moda nie jest zła 😛
Ale trend „wyzwanie bikini – 60 dni do lata” już sobie podaruję 😀
Ciekawa jestem, co mój domowy mięsożerca by na takie powiedział… Ja bym się zajadała, bo uwielbiam takie wariacje 🙂
Czy można takie kotlety zamrozic? Albo może masę do kotletów? Dużo tego wychodzi, mimo że mam podobnego Głodzillę obawiam się, ze nie przejemy 🙂
Możesz zamrozić gotowe kotlety, a później podgrzać je w piekarniku 🙂
Czym można zastąpić kaszę jaglaną? Nie przepadam za nią… Może kuskus by się nadał?
Kasza jaglana jest tutaj praktycznie niewyczuwalna. Spróbowałabym z drobną jęczmienną 🙂
Wielkie dzięki za inspirację. Burgery pyszne! 🙂
Jadłam sa przepyszne buraczane jak również ze szpinakiem! Do tego zaserwowano kaszę zapiekana z kurkami i słonecznikiem wszystko było bardzo dobre. Polecam! !!
Właśnie robimy z Agą, zapowiada się pyszny wieczór! 😉
No no no, taka rozpusta przed snem! <3