Biała pizza z camembertem i cukinią
Pizza głównie kojarzy się z sosem pomidorowym. Nie tylko takim na pizzy, ale i podanym dodatkowo, obok czosnkowego. Kiedyś z upodobaniem zajadałam „krawężniki” sieciowych placków, maczając je w tych sosach, ale wyrosłam z tego, kiedy spróbowałam pizzy takiej, jak jada się we Włoszech – z dobrą, aromatyczną oliwą.
W domu bardzo trudno jest osiągnąć poziom, jaki reprezentuje pizza z najlepszych knajpek. Raz, że do tego potrzebne jest odpowiednie ciasto przygotowane z włoskiej mąki typu 00, dwa – to ciasto nie jest robione godzinę, czy dwie wcześniej, ale ze 12 godzin na specjalnym drożdżowym zaczynie (mam przepis do wypróbowania, czeka na „luźny weekend”), trzy – pizza jest wypiekana na kamieniu w wysokiej temperaturze i bardzo krótko. Dlatego ciasto jest cieniutkie i nie przeładowane pierdyliardem składników.
Oprócz klasycznego sosu pomidorowego, ciasto na pizzę można posmarować też np. sosem beszamelowym – i na taką podaję tutaj przepis. Ten sos świetnie pasuje do wielu dań z piekarnika i tutaj również daje dobry efekt. Zarówno Pannie Grymaśnej, która je głównie oczami, jak i Człowiekowi Wyżerce, taka kolacja z piekarnika bardzo przypadła do gustu i powtarzam ją raz na jakiś czas, żeby zrobić im święto.
Do jej przygotowania potrzebne jest tylko masło, mąka, mleko, cukinia i camembert (drożdże i przyprawy mam zawsze, więc ich nie liczę). Jak widać, z pięciu podstawowych składników można stworzyć coś nie tylko pięknego (taka się zrobiłam nieskromna), ale i smacznego.
Składniki (2 pizze o średnicy ok. 30 cm):
- 500 g mąki pszennej chlebowej (lub 00, jeśli posiadasz) + do późniejszego podsypania
- 10 g drożdży instant (2 łyżeczki)
- 300 ml wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)
sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła (ok. 30 g)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli morskiej, ½ łyżeczki białego pieprzu, ½ łyżeczki suszonego tymianku
na wierzch:
- 200 g camemberta (1 krążek) – polecam też Lazura
- 1 młoda cukinia (ok. 250 g)
Przygotuj ciasto na spód: do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, suszony tymianek i drożdże. Wlej wodę i wyrób gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut ręcznie). Uformuj je w kulę, włóż do miski, przykryj folią, by nie wyschło i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość.
W międzyczasie zrób sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuść w rondelku masło, wsyp mąkę i podsmażaj ją przez dwie minuty. Następnie, mieszając trzepaczką, stopniowo dolewaj mleko. Gdy wlejesz już całe, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Odstaw sos do przestygnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze raz i podziel na dwie części. Każdą z nich uformuj na kształt okrągłego placka o średnicy 30 cm, rozciągając je w różne strony na blacie podsypanym mąką, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmaruj nie za grubo sosem beszamelowym i poukładaj na nich plasterki camemberta i cukinii.
Wstaw na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 250ºC i piecz przez 12-15 minut (czas jest zależny od piekarnika, trzeba wyczuć) – kiedy brzegi się apetycznie zrumienią, pizza jest gotowa.
Jakie ustawienia piekarnika? Sama góra czy góra i dół?
Góra dół 😉
Dziękuję ?