Pożywna kartoflanka
Kartoflanka – ulubiona zupa moich „Pyrożerców” 🙂 Zupka ma też tę zaletę, że można ją zrobić w wersji wegetariańskiej – na bulionie warzywnym i bez szyneczki na wierzchu. Ażeby było ładnie i smacznie, proponowałabym ją posypać obowiązkową natką i posiekanym suszonym pomidorem.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 spora cebula
- 3 małe marchewki
- suszony grzybek
- 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsno-warzywnego)
- pół szklanki śmietany (słodka czy kwaśna – zależy od Ciebie)
- 2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy)
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- liść laurowy
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 10 dag szynki
- siekana natka pietruszki
Ziemniaki i marchewkę pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim warzywa.
Kiedy cebula się zeszkli, a ziemniaki i marchewki zrumienią, przełóż je do garnka, zalej rosołkiem, wrzuć ładnego ususzonego grzybka, dodaj liść laurowy, szczyptę gałki muszkatołowej oraz trzy ziarna pieprzu.
Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie – czyli około kwadransa. Gdy nastąpi moment miękkości, zmiksuj całość na jedwabiście gładką masę, ale nie zapomnij wyjąć liścia.
Nalej do miseczki porcyjkę zupki, udekoruj ją kleksem spienionej śmietany, oprósz posiekaną natką pietruszki, ażeby otrzymać zastrzyk niezbędnej witaminy C i posyp pokrojoną drobniutko szyneczką, coby jakiś mięsny akcent był. Zajadaj ze smakiem! 🙂
Lubię bez szyneczki 🙂
a ja lubię z, ale zjadłabym też wersję wege (gdybym musiała) 😛