Zakwas żytni na świąteczny żurek


Możesz również polubić…

7 komentarzy

  1. Nie ma nic lepszego od żurku zrobionego na domowym zakwasie 🙂

    • Gosia pisze:

      Czy musi być mąka razowa? W RPA jest tylko zwyczajna żytnia…

      • Agata pisze:

        Może być zwyczajna żytnia 🙂

        • Gosia pisze:

          Zrobiłam na zwykłej dokładnie wg przepisu (bez chleba), najpierw był glutowaty, potem na wierzchu pojawiła się pleśǹ,
          Może mąka stara? Płynu też ubyło, wsiąkł w mąkę?

          • Agata pisze:

            Co rozumiesz przez glutowaty? Jeśli mieszanina okazała się zbyt gęsta, można było dolać wody 🙂 Różne mąki mają różną chłonność. Po wymieszaniu mąki z wodą po jakimś czasie mąka powinna osiąść na dnie naczynia. Część wody mogła wyparować i część na pewno została wchłonięta przez mąkę. Pleśń mogła być już w mące, może na naczyniu, w powietrzu – jeśli coś pływało po powierzchni (np. przyprawy), to miała na czym rosnąć.

  2. Halszka pisze:

    Zakwas na żur nastawiam bez czosnku i przypraw.Czosnek i przyprawy dodaję w czasie gotowania wywaru .Zurek pięknie pachnie. a zakwas nie śmierdzi. 80+

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *