Bezglutenowa babka ziemniaczana
Człowiek Wyżerka i Panna Grymaśna mają bardzo rozbieżne upodobania smakowe, jednak udało mi się znaleźć kilka wspólnych mianowników, do których staram się wracać jak najczęściej, żeby zachować zdrowie psychiczne. Posiłki, przy których jedno z nich urządza strajk głodowy czy obwieszcza, że nie będzie tego czy owego próbować, bo nie lubi jakiegoś składnika, świętego doprowadziłyby do pasji. W chwilach, gdy potrzebuję chwili oddechu po takich sytuacjach, sięgam po coś niewymagającego i zawierającego wspomniany wspólny mianownik.
W każdej rodzinie znajdą się jakieś kulinarne pewniaki, jednogłośnie lubiane, które można robić z zamkniętymi oczami i swawolnie modyfikować, bo przepis jest tak dobrze znany, że intuicyjnie czuć, jaka kosmetyczna zmiana będzie dla niego korzystna. U nas jest tak między innymi z babką ziemniaczaną.
Tę wersję babki lubię za to, że jest maksymalnie szybka – nie muszę odsączać ziemniaków z nadmiaru płynu, tylko dodaję do niej mąkę z ciecierzycy, która działa zagęszczająco jak skrobia, a poza tym dostarcza sporo białka oraz innych cennych składników odżywczych, bo cieciorka to wartościowy składnik diety.
Również kiedy mam ochotę na coś w stylu placków ziemniaczanych, a nie chce mi się bawić w ich smażenie, piekę taką babkę. Czasem używam w tym celu formy do pieczenia babek z kominkiem (Ø ok. 25 cm), ale najwygodniejsza jest najzwyklejsza keksówka (dł. 30 cm).
Składniki (forma keksowa dł. 30 cm):
- 3 ząbki czosnku
- 120 g białej części pora, pokrojonej w 2 mm plastry
- 1 pietruszka (60 g)
- 25 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 30 g liści świeżych ziół, mieszanych (dodałam: koperek, natkę pietruszki, lubczyk, szczypiorek)
- 100 g mąki z ciecierzycy, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 3 duże jajka
- przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1-1½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
- 6-8 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju, pokrojonych w ½-1 cm plastry
Formę keksową posmaruj olejem i oprósz mąką z ciecierzycy albo wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
Czosnek, por i pietruszkę posiekaj i podsmażaj na oleju przez ok. 5 min. Odstaw.
Ziemniaki zmiel, zetrzyj na drobnej tarce albo zmiksuj w malakserze, przełóż do dużej miski.
Posiekaj zioła, dodaj je do ziemniaków razem z podsmażonymi warzywami, mąką z ciecierzycy, jajkami, pozostałymi przyprawami i suszonymi pomidorami.
Masę przełóż do przygotowanej foremki.
Babkę ziemniaczaną piecz 50-60 min w temp. 200°C.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie na ok. 10 min, następnie wyjmij babkę i przełóż na kratkę do studzenia na kolejne 15 min.
Babkę ziemniaczaną pokrój w plastry i podawaj z wybranym sosem, np. myśliwskim, tzatziki albo po prostu z kwaśną śmietaną.
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Keksówkę natłuść olejem i oprósz mąką z ciecierzycy. Nadmiar mąki strząśnij. Jeżeli nie masz mąki z ciecierzycy, to do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp ciecierzycę (ilość potrzebną do przygotowania babki i do oprószenia, czyli ok. 120 g) i zmiel 1 min/obr. 10. Przesyp do innego naczynia i dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż 30 g mieszanych ziół, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Przełóż do innego naczynia, odstaw.
Do naczynia miksującego włóż czosnek, por i pokrojoną na kawałki pietruszkę, dodaj olej, rozdrobnij 5 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, duś 5 min/120°C/obr. 1.
Dodaj pokrojone 3-4 cm kawałki ziemniaki, rozdrobnij 30 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty.
Dodaj mąkę z ciecierzycy, jajka, rozdrobnione wcześniej zioła, sól, pieprz i majeranek, rozdrobnij przy pomocy kopystki 15-20 s/obr. 4.
Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, wymieszaj 5 s/obroty wsteczne/obr. 4. Masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj.
Piecz 50-60 min (200°C).