Kakaowe smarowidło z daktyli i migdałów
Panna Grymaśna lubi wszystko, co słodkie. Bardzo łatwo jest ją przekupić czekoladą, żelkami czy innymi słodyczami (i równie łatwo się tego żałuje – wszyscy wiemy, jak cukier działa na dzieci). Na szczęście zarówno Panna Grymaśna, jak i Człowiek Wyżerka są fanami suszonych owoców i gorzkiej czekolady, więc bez bólu udaje nam się zaspakajać ich potrzebę słodkości i nie mieć potem wyrzutów sumienia.
Przepis powstał spontanicznie – w ramach sprzątania spiżarki z niewykorzystanych do świątecznych wypieków bakalii. Zamiennik popularnej, acz owianej złą sławą, Nutelli wyszedł tak dobrze, że od razu się nim dzielę – pókim wypoczęta po świątecznym urlopie 😉
Z tej masy możesz również przygotować zdrowe trufelki – wystarczy po pierwszym zmiksowaniu wszystkich składników, zanim zaczniesz dolewać wodę, z powstałej masy uformować kulki i obtaczać je w kakao albo w zmielonych migdałach. Albo wcale ich nie obtaczać i pakować do razu do dzioba 😉
Składniki:
- 150-175 g suszonych daktyli, bez pestek, najlepiej ekologicznych
- wrzątek, do namoczenia daktyli
- 150 g migdałów blanszowanych (mogą być w płatkach albo w słupkach)
- 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, np. z pestek dyni czy rzepakowego (opcjonalnie)
- 15-20 g kakao, naturalnego, niesłodzonego
Daktyle na wszelki wypadek przekrój na pół, będziesz mieć pewność, że nie mają pestek i dzięki temu nie uszkodzisz noży w blenderze, a potem przepłucz na sitku gorącą wodą.
Daktyle włóż do miseczki i zalej taką ilością wrzątku, aby były zakryte i odstaw do namoczenia na około 15 min.
W tym czasie zmiksuj migdały na mąkę bądź do konsystencji masła czy też pasty – w zależności od mocy Twojego blendera.
Namoczone daktyle odcedź, płyn z namaczania zachowaj.
Namoczone daktyle włóż do zmiksowanych migdałów, dodaj olej (zapewni bardziej kremową konsystencję i dostarczy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) i kakao. Zmiksuj, robiąc przerwy na zgarnianie składników ze ścianek pojemnika i dolewając wody z namaczania daktyli. Wodę należy wlewać stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji (około 35-50 g).
Smarowidło przechowuj w słoiku w lodówce i używaj do kanapek. Sprawdzi się również jako nadzienie, np. do rogalików czy masa do posmarowania wafli.
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej daktyle. Zalej wrzątkiem w takiej ilości, aby były zakryte i odstaw na 15 min do namoczenia.
Do naczynia miksującego włóż migdały, zmiel 40-50 s/obr. 10. Migdały zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Daktyle odsącz za pomocą koszyczka, płyn z namaczania zachowaj.
Do naczynia miksującego dodaj namoczone daktyle, olej i kakao, rozdrobnij 10 s/obr. 7. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj 35-50 g zachowanej wody z namaczania daktyli, zmiksuj 20 s/obr. 8. W razie konieczności składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i jeśli masa jest za gęsta, dodaj 1-2 łyżki zachowanej wody, następnie zmiksuj kolejne 10 s/obr. 8. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.