Brownie z orzechami laskowymi – bez glutenu
Pod koniec marca obchodziłam urodziny – niektórzy się przejęli, bo weszłam w wiek nazywany chrystusowym. Ja tam jednak nie przywiązuję wagi do wieku – wyrwana w nocy ze snu i zapytana o liczbę wiosen musiałabym się chwilę zastanowić. Urodzinowe torty też nie budzą we mnie entuzjazmu, wywołują za to popłoch. Może dlatego, że nie umiem i nie lubię ich robić. Biszkopt ładnie wyrośnięty i równy upiekę, krem bez grudek zrobię, ale nie potrafię tego jakoś ładnie złożyć, wygładzić, udekorować. Kupne torty zazwyczaj nabywam na ostatnią chwilę i są w najlepszym razie takie sobie. Urodziny wypada jednak uczcić czymś słodkim, więc postanowiłam oszczędzić Małżowi latania po cukierniach i zrobić sobie ciasto sama.
Zajęło mi to moment, bo brownie nie jest ciastem wymagającym szczególnych wygibasów. I przy okazji wykorzystałam kompulsywnie kupioną orzechową mąkę, na którą przez długi czas nie miałam pomysłu. Składników potrzebnych do udekorowania ciasta nie podaję w konkretnych ilościach, bo dekoracja nie jest obowiązkowa. To intensywnie czekoladowo-orzechowe brownie jest smaczne samo w sobie i obroni się nawet „na golasa”.
Mąkę z orzechów laskowych możesz kupić w sklepach bio-eko-sreko albo zrobić samodzielnie. Obrane orzechy najpierw upraż na patelni lub w piekarniku, przełóż na suchą ściereczkę kuchenną, złóż ją na pół i pocieraj orzechy, aby pozbawić je skórek. Tak przygotowane orzechy rozdrabniaj partiami w malakserze i użyj do przygotowania brownie z poniższego przepisu.
Składniki (okrągła blaszka Ø 25 cm):
- 400 g czekolady 70% kakao
- 200 g miękkiego masła
- 6 dużych jajek
- 200 g cukru trzcinowego Demerara
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego w wersji dla osób z nietolerancją)
- 2 szczypty soli
- 250 g mąki z orzechów laskowych (we wstępie jest info, jak zrobić)
do podania (opcjonalnie):
- bita śmietana (najlepiej pół na pół z mascarpone)
- owoce
Rozgrzej piekarnik do temp. 160°C. Dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę połam na kawałki i rozdrobnij w malakserze (partiami lub wszystko na raz w zależności od wielkości misy do rozdrabniania). Czekoladę możesz również zetrzeć na tarce.
Do czekolady dodaj miękkie masło, pokrojone na kawałki, oraz jajka. Zmiksuj.
Dodaj cukier Demerara i waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj, następnie dodaj do masy mąkę z orzechów laskowych i ponownie zmiksuj.
Masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika na środkową szynę.
Piecz 30 min w temp. 160°C.
Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia, następnie udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Brownie przechowuj w lodówce.
Ważne! Ciasto przechowywane w temperaturze pokojowej ma mazistą konsystencję (widoczną na zdjęciach). Po schłodzeniu w lodówce wyraźnie tężeje.
Prezentuje się niezwykle smakowicie. Do tego te kolory, na pewno zachęcająca dzieci do spróbowania. Czekamy na jakieś ciekawe propozycje torcików urodzinowych! 🙂