Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
Niedawno zastanawiałyśmy się z koleżankami, jaki jest nasz smak dzieciństwa. Padały różne odpowiedzi, np. ciepłe lody, zupy mleczne czy pierogi leniwe. Moim smakiem jest barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą. To jedna z tych tanich zup, którymi można się najeść po kokardy. Buraki i ziemniaki kosztują przecież grosze. Moja mama gotowała czysty barszcz „na kościach” i podawała go z fasolą jasiek albo z dodatkiem tłuczonych ziemniaków ze skwarkami lub boczkiem. Staram się przemycać dzieciom jak najwięcej warzyw, więc z zapałem miksuję je dla niepoznaki – moja wersja jest zatem nieco inna. Używam też zakwasu buraczanego razem z burakami, mama przez wiele lat zakwaszała zupę octem. Obok kremowej zupy pomidorowej z lanymi kluskami jest to ulubiona zupa Człowieka Wyżerki.
Zupę można też przygotować w wersji wegetariańskiej – wystarczy pominąć boczek. Do ziemniaków można też użyć innych dodatków lub po prostu utłuc je z dodatkiem masła czy śmietany.
Składniki (6 porcji):
- 1 pietruszka (ok. 60 g)
- 1 marchew (ok. 80 g)
- ¼ korzenia selera (ok. 100 g)
- 2 surowe buraki (ok. 300 g)
- ok. 220 g kiszonych buraków (z zakwasu)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 250 – 300 g zakwasu buraczanego
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (lub płaska łyżeczka suszonego tymianku/majeranku), opcjonalnie: ocet i cukier
Tłuczone ziemniaki z boczkiem:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej uniwersalnych lub mączystych)
- 150 g niezbyt tłustego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
- 1 mała cebula, posiekana (ok. 50 g)
Wszystkie warzywa pokrój w dość grubą kostkę (ok. 3 cm) i razem z czosnkiem włóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj do miękkości, ok. 25-30 min. W tym czasie ugotuj ziemniaki i podsmaż boczek na patelni z 1 łyżką oleju. Po 2 minutach dodaj do boczku posiekaną cebulę i smaż do lekkiego ostudzenia.
Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz (czy tam ugnieć, jak zwał, tak zwał) i połącz z boczkiem.
Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, dodaj tymianek i zmiksuj, aby uzyskać kremową konsystencję. Dodaj zakwas z buraków, dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie octem i cukrem.
Na talerze nakładaj porcje tłuczonych ziemniaków, formując zwartą „wyspę”. Ostrożnie wlej barszcz i podawaj.
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Do naczynia miksującego włóż pokrojone w 3 cm kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, buraki surowe i kiszone oraz czosnek, dodaj bulion warzywny, gotuj 25-30 min/100°C/obr. 1.5. W tym czasie ugotuj ziemniaki i podsmaż boczek na patelni z 1 łyżką oleju. Po 2 minutach dodaj do boczku posiekaną cebulę i smaż do lekkiego ostudzenia. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz i połącz z boczkiem.
Do naczynia miksującego dodaj tymianek, zmiksuj 2 min/obr. 4, stopniowo zwiększając obroty do obr. 10.
Dodaj zakwas z buraków, wymieszaj 20 s/obr. 3. Dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie octem i cukrem.
Na talerze nakładaj porcje tłuczonych ziemniaków, formując zwartą „wyspę”. Ostrożnie wlej barszcz i podawaj.
To właśnie jest moja ukochana zupa – barszcz Babci Broni na maślance, z kopczykiem ziemniaków z cebulką 🙂