Łatwe ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałami
Wspominałam już na fanpage’u bloga, że ostatnio cierpię na przewlekły niedoczas, bo zmieniłam pracę (mogę powiedzieć, że gotuję zawodowo, oł jea!). Próbuję pogodzić bycie matką i żoną z nowymi obowiązkami oraz ze zobowiązaniami, które na siebie wzięłam w międzyczasie. Mimo, że codziennie mam do czynienia z kulinariami, bardzo długo nie było mnie tutaj z moimi przepisami. Niektórzy się martwili, że może coś mi się stało, więc donoszę, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Po prostu nie miałam czasu na blogowanie, a jak miałam czas, to nie miałam siły. Powoli wychodzę na prostą i widzę już światełko w tunelu (mam nadzieję, że nie jest to pociąg). Na przeprosiny najlepsze jest ciasto, więc powracam z blachą pysznego, drożdżowego placka z rabarbarem i migdałami oraz z bukietem polnych kwiatów.
Ze wspomnianych wyżej powodów jeszcze bardziej doceniam przepisy, które wymagają niewielkiego nakładu pracy. To ciasto jest tego świetnym przykładem – to taki typowy placek dla leniwych albo zapracowanych, ale z efektem „wow”, bo drożdżowe kojarzy się ze żmudnymi zabiegami i brudzeniem rąk. Tutaj wystarczy kilka obrotów mikserem, ewentualnie kilkanaście obertasów łyżką oraz trochę czasu na wyrośnięcie. I ma jeszcze tę zaletę, że surowe ciasto drożdżowe po pierwszym wymieszaniu można wstawić do lodówki i dokończyć je rano – genialne, proste ciasto na niedzielę.
Składniki na ciasto (blacha ok. 24 x 34 cm):
- 600 g mąki pszennej (typ 450)
- 50 g świeżych drożdży (lub 22 g drożdży instant)
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 150 g masła roztopionego, letniego (ewentualnie 150 g oleju)
- 300 ml letniego mleka
- 4 jajka
do posypania:
- ok. 600 – 700 g rabarbaru (nieobranego, pociętego na 1 cm kawałki)
- 200 g migdałów w płatkach
- 50 g cukru wymieszanego z ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, przygotuj zaczyn: do 100 ml ciepłego mleka pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru (z podanych składników, nie z dodatkowej porcji), wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wszystkie składniki: drożdże instant albo zaczyn, cukier, szczyptę soli, roztopione masło i letnie mleko oraz jajka. Wymieszaj łyżką albo mikserem tylko do połączenia składników. Miskę przykryj folią spożywczą (możesz ją posmarować olejem) i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę (możesz też zrobić taki myk, że na tym etapie ciasto wstawiasz do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc).
Kiedy ciasto podwoi objętość, wymieszaj je jeszcze raz (krótko!) łyżką lub za pomocą miksera, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut (ciasto z lodówki na ok. godzinę).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i w międzyczasie posyp ciasto połową migdałów i rabarbarem, następnie rabarbar oprósz cukrem z kardamonem i posyp pozostałymi migdałami.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 min, aż ciasto się zrumieni i migdały zezłocą. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostudzenia – dzięki temu nie powinno opaść,
Dobre było, dziękuję 🙂