Serniczki w szklankach (z białą czekoladą i lemon curd)
Jeżeli w okresie świąteczno-noworocznym poczyniłaś zakupy tak wielkie, jakbyś karmić miała tradycyjnym sernikiem hordę dzikich, wygłodniałych Hunów, a do stołu zasiedli mali hipsterzy z tycimi żołądkami i zostałaś teraz z Kilimandżaro kostek twarogu, to mam dla Ciebie patent, jak szybko pozbyć się przynajmniej dwóch. Kostek twarogu, nie hipsterów. Od czegoś trzeba zacząć. A deser na dobry początek to świetny pomysł.
Mam dla Ciebie przepis na szybki serniczek bez pieczenia w szklankach (pod warunkiem, że dysponujesz już gotowym lemon curdem). Bez żelatyny. Biała czekolada usztywnia masę serową i przy okazji ją dosładza. Ja byłam zadowolona ze stopnia słodyczy przy proporcji 500 g twarogu na 100 g czekolady. Jeżeli dla Ciebie to mało, to albo dodaj więcej czekolady i śmietanki, żeby masa nie była za sztywna, albo dosyp trochę cukru. Lemon curd możesz zastąpić niskosłodzonym dżemem, a herbatniki pełnoziarnistymi ciasteczkami lub innymi, które nie są przekładane kremem. Nie obrażam się za zmiany w przepisie 😉
Składniki (4 – 6 porcji w zależności od pojemności szklanek):
- 100 g herbatników
- 1 czubata łyżka masła (ok. 30 g)
- 100 g białej czekolady
- opcjonalnie: 1 – 2 łyżki cukru albo alternatywnego zdrowszego „słodziwa”
- 500 g twarogu (w kostce, nie z wiaderka)
- ok. 400 g cytrynowego kremu lemon curd (z tego albo tego przepisu)
Herbatniki pokrusz (albo włóż je do mocnego woreczka i potraktuj wałkiem, albo zmasakruj malakserem). Masło rozpuść i wymieszaj z herbatnikami.
Twaróg zmiel albo rozdrobnij w inny sposób (w malakserze, rozcierając w makutrze). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z twarogiem. Spróbuj, jeżeli uważasz, że za mało słodkie, jak na Twój smak, to dosłodź.
Na dno szklaneczek wsyp 1 – 2 łyżki herbatnikowej masy, na nią wyłóż 1 – 2 łyżki twarogu, następnie po czubatej łyżce cytrynowego kremu. Czynność powtórz. Przy wykładaniu mas serowej i cytrynowej możesz się posłużyć rękawem cukierniczym albo szprycą. Na szczycie deseru powinien znajdować się lemon curd.
Szklaneczki przykryj folią i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Deser może stać przez kilka dni w lodówce, myślę, że bez szwanku dałoby go radę również zamrozić 😉