Croque madame – tosty z jajkiem sadzonym
Francja dała światu wiele kulinarnych perełek, które zachwycają lekkością, idealnie zbilansowanymi mieszankami przypraw i inspirującymi sposobami na wykorzystanie sezonowych produktów. Dała też niebywale kaloryczną, „chrupiącą panią”, która bezwstydnie ocieka topionym serem i sosem beszamelowym. Jakby tego było mało, na wzór zawadiackiego fascynatora, dopełnieniem tej przesady jest jajko sadzone. O jej towarzystwie marzy każdy, kto nie liczy kalorii albo potrzebuje sił, bo zmaga się z syndromem dnia poprzedniego.
Croque madame to w wolnym tłumaczeniu „chrupiąca pani”. Tę kanapkę na ciepło z serem (tradycyjnie gruyère, ale spokojnie można go zastąpić cheddarem albo innym ulubionym, wyrazistym serem), szynką i sosem beszamelowym zwieńczoną sadzonym jajkiem można nie tylko usmażyć na patelni, ale też zapiec na grillu albo w piekarniku. Warto znać ten przepis – to taki krzepiący comfort food.
Składniki (4 porcje):
- 8 kromek dobrego chleba tostowego
- około 3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka ostrej musztardy (tradycyjnie dijon)
- 250 ml sosu beszamelowego (z tego przepisu)
- około 100 g startego na tarce o dużych oczkach sera gruyère (lub cheddara)
- 4 duże plastry wędzonej szynki
- 4 jajka
- przyprawy: sól i pieprz, posiekana natka pietruszki
Wszystkie kromki chleba tostowego posmaruj z jednej strony masłem. Cztery kromki odwróć masłem do dołu i posmaruj musztardą.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię (najlepiej o powłoce, która zapobiega przywieraniu). Ułóż na niej cztery kromki posmarowane samym masłem (masłem do dołu). Na każdej kromce rozsmaruj solidną łyżkę sosu beszamelowego, po czym posyp grubo serem i przykryj szynką oraz kromkami posmarowanymi musztardą (masłem do góry).
Smaż przez około 3 minuty – do zrumienienia, następnie ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, obróć kanapki na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 – 3 minuty.
Równolegle do smażenia kanapek przygotuj jajka sadzone: rozgrzej łyżkę masła na patelni. Wbij na nią jajka i smaż przez 2 – 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec oprósz solą, pieprzem i natką pietruszki.
Usmażone kanapki przełóż na talerze, na każdą daj łyżkę beszamelu i jajko sadzone. Jedz, póki ciepłe.
Agata, miałam przyjemność ugryźć tą Pyszność. Niestety ma jedną ogromną wadę – ta kaloryczność powala! 😉
Oj tam – liczy się bilans kaloryczny w skali całego dnia 🙂 tak to sobie będę tłumaczyć 😀
lubię takie comfort food 🙂 Zjadłabym!
Napiszę nie na temat, chociaż taką chrupiącą panią z chęcią bym zjadła. Przeczytałam chyba wszystkie „Harce w internecie” i był to bardzo wesoły wieczór. Dzięki za dużą porcję rozrywki. Pozdrawiam.