Kotlety z cukinii z cheddarem
Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Można z nią zrobić wszystko – dodać do ciasta, np. do murzynka, ugotować z niej zupę, zrobić placki, nafaszerować, dorzucić do jakiegoś dania jednogarnkowego, dajmy na to do leczo, czy po prostu przygotować z niej surówkę. Cukinia wszędzie się wpasuje. Jej delikatny, neutralny smak komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi. A do tego jest niskokaloryczna, więc bez wyrzutów sumienia można ostro poszaleć z dodatkami.
Oboje z Małżem wychowaliśmy się w domach, w których mięso na talerzu było synonimem posiłku sycącego i wartościowego. Takie wymagania mieli nasi pracujący fizycznie ojcowie, którzy również wyrośli w przekonaniu, że najwięcej siły ma się po zjedzeniu solidnego schaboszczaka. Tak gotowały nasze matki i babki.
W pewnym momencie, po przejściu na „swoje”, zauważyliśmy, że z warzyw można przygotować wiele sycących i smacznych potraw. Nie będę ukrywać, że na to odkrycie miał wpływ czynnik finansowy – sezonowe warzywa są zawsze tańsze niż kilogram mięcha 😉 Między innymi z tego powodu przez trzy – cztery dni każdego tygodnia staramy się jeść dania wegetariańskie.
Nie planujemy rezygnować z diety „mięsariańskiej”, mięsko to dla nas taki comfort food, a Małż i Człowiek Wyżerka darzą ogromnym uczuciem kotlety mielone. Lubimy jednak pokombinować z zieleniną. Przyszła zatem pora, by podzielić się przepisem na kotlety z cukinii i cheddara. Zamiast cheddara można użyć innego wyrazistego w smaku sera. Te kotlety świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki (około 16 sztuk):
- 3 młode cukinie (razem nie mniej niż 1 kg)
- 1 szklanka bułki tartej (ok. 170 g)
- 4 jajka
- 200 g startego na drobnej tarce cheddara
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko osól, przełóż na sito i zostaw na 30 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie odciśnij ją jak najdokładniej.
W misce umieść odciśniętą cukinię, bułkę tartą, starty cheddar oraz jajka. Wsyp łyżeczkę ziół prowansalskich i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z solą uważaj, ponieważ ser sam w sobie jest dość słony. Starannie wymieszaj.
Uformuj 16 kotletów. Smaż je na z obu stron na rumiano (po około 3 minuty na średnim ogniu).
Twoje kotleciki wyglądają bosko 🙂 Bardzo apetyczny pomysł – szczególnie ze uwielbiam i cukinie, i cheddar 🙂
Kotlety smakują jeszcze lepiej niż wyglądają! Rewelacja! Polecam! 🙂
Świetny przepis 🙂 smakują wyśmienicie 🙂