Prosta zupa z kurkami. O, kurka, ale dobra!
W ostatnich tygodniach, gotując obiady, skupiałam się raczej na szybkich, treściwych daniach jednogarnkowych, które pełniły dla mnie i Małża funkcję obiadokolacji. Zupy popadły w lekką niełaskę. Zaczęłam znowu je gotować, kiedy zauważyłam, że nieco za bardzo zaokrągliłam się tu i ówdzie, przez co wyglądam, jakbym była w 5. miesiącu ciąży spożywczej. I to latem! Zgroza!
Zupy mają tę główną zaletę, że przeważnie nie mają w sobie miliarda kalorii, których nigdy nie potrafię wyliczyć, i dzięki nim zjada się znacznie mniej drugiego dania. Jakby tego było mało, to w wywarze rozpuszcza się mnóstwo dobroczynnych substancji: makro- i mikroelementów oraz witamin. No i nie do przecenienia dla zabieganych osób jest to, że zupy robi się szybko i bardzo łatwo. Najprościej mówiąc, wystarczy pokroić wszystkie składniki, zalać wodą lub bulionem i zostawić na kuchence na czas jakiś. Oczywiście, włączonej 😉
Tak jest w tym przepisie – tutaj nie potrzebujesz żadnej kostki rosołowej ani nagotowanego wcześniej, zachomikowanego bulionu. Wystarczy komplet młodej, pełnej smaku włoszczyzny i kurki, podsmażone na maśle z dodatkiem szalotki i młodego pora. A na koniec można wlać solidny chlust kremówki. Wiadomo przecież, że tłuszczyk jest nośnikiem smaku. I rozpuszczają się w nim witaminy A, D, E i K, więc to wszystko dla naszego dobra.
Składniki (4 porcje):
- 1½ łyżki masła klarowanego
- 1 szalotka lub mała cebula
- 1 młody por (biała i jasnozielona część)
- 250 g oczyszczonych kurek
- 2 młode pietruszki
- 2 młode marchewki
- ½ korzenia młodego selera
- 5 – 6 młodych ziemniaków
- 1 litr wody
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- przyprawy: mały listek laurowy, 1 ziele angielskie, sól i czarny pieprz, natka pietruszki
Na połowie masła zeszklij posiekaną szalotkę oraz pora, następnie dodaj oczyszczone kurki (większe pokrojone na kawałki). Smaż, aż odparuje z nich większość płynu i odstaw na bok.
W międzyczasie obierz wszystkie warzywa i pokrój je w kostkę.
W garnku o grubym i dość szerokim dnie rozgrzej pozostałe masło i przez około 5 minut podsmażaj na nim wszystkie warzywa łącznie z ziemniakami oraz liściem laurowym i zielem angielskim, często mieszając.
Warzywa połącz z kurkami, zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec wlej śmietankę i dopraw do smaku. Na talerzach posyp natką.
Niesamowicie apetyczna!
Uwielbiam! 🙂