Sałatka na ciepło z kaszanką
Są takie dni, kiedy mój organizm domaga się solidnego, wręcz męskiego jadła – na przykład ziemniaków z kaszanką. I do tego fury duszonej kiszonej kapusty!
Jeśli jednak zamiast zwyczajnych, tłuczonych ziemniaków do kaszanki podać pokrojone w kosteczkę kartofle zrumienione na patelni, a kiszoną kapustę zastąpić zarówno modnym, jak i bardzo wartościowym odżywczo jarmużem, następnie przełamać smak słodko-kwaśnym zielonym jabłkiem, to wyjdzie nam… sałatka! 😉
Treściwa sałatka z kaszanką i ziemniakami to wariacja na temat klasycznego połączenia kiszki z ziemniakami, cebulką i jabłkiem. Chrupiące i kwaskowe jabłko w towarzystwie podsmażonych ziemniaków z apetyczną skórką, aksamitna i pieprzna kaszanka i zadziorny jarmuż tworzą estetyczną kompozycję o niebanalnym smaku.
Przepis na tę sałatkę przygotowałam do 10. numeru magazynu KOCIOŁ (do pobrania za darmo on-line) – znajdziesz tam inne pomysły na oryginalne podanie tego niedocenianego produktu.
Składniki (2 porcje):
- 400 g sałatkowych (typ A) lub młodych ziemniaków
- olej rzepakowy
- 1 mała cebula
- 2 spore liście jarmużu
- 1 pętko kaszanki (ok. 100 g)
- ½ zielonego jabłka (np. Granny Smith)
- przyprawy: sól, pieprz, 1 gałązka tymianku
Ziemniaki obierz (młode wyszoruj albo oskrob) i pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki, aż zrumienią się z każdej strony i nie będą w środku surowe (około 20 minut, na początku pod przykryciem).
W międzyczasie na odrobinie oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, osól do smaku. Odstaw na bok.
Gdy ziemniaki będą gotowe, na patelnię wrzuć porwany na kawałki jarmuż (bez twardych łodyg), dopraw do smaku solą oraz pieprzem i trzymaj na małym ogniu przez 2 – 3 minuty.
Kaszankę obierz z osłonki, rozdrobnij i wymieszaj z posiekaną gałązką tymianku. Podgrzej na osobnej patelni, aż stanie się miękka i plastyczna. Możesz potrzymać ją trochę dłużej, by stała się miejscami chrupiąca.
Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w dość drobną kostkę.
Na talerzu ułóż warstwę ziemniaków (najlepiej użyć do tego formy do potraw, np. takiej), na nich kawałki jarmużu i jabłka, na to kaszankę i zeszkloną cebulkę. Zwieńcz jarmużem, ziemniakami i jabłkiem. Udekoruj tymiankiem. Podawaj na ciepło.