Jabłka faszerowane kaszanką
Na wielu imprezach plenerowych kaszanka przegrywała z kiełbasą, bo jako tańsza i przygotowana z krwi, kaszy oraz podrobów raczej nie kojarzyła się z dobrym smakiem i zadawaniem szyku. Sama kiedyś byłam taką durną pałką, która w domowym zaciszu zajadała się kaszanką z kiszoną kapustą, ale na grilla ze znajomymi przynosiła nieśmiertelną kiełbasę śląską.
Kaszance tudzież kiszce zwanej też krupniokiem czy kaszokiem, należy zwrócić honor! To nie jest bieda-kiełbasa! Kupiona od dobrego masarza jest nierzadko dużo smaczniejsza i zdrowsza niż, dajmy na to, podwawelska z marketu.
Wiadomo, że kaszanka tradycyjnie „lubi się” z kiszoną kapustą, cebulą i jabłkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na jabłka faszerowane kaszanką i podane z cebulą przygotowaną w formie szybkiej konfitury – tradycyjne zestawienie smaków, ale z lekkim twistem. Do zapiekania w piekarniku lub na grillu najlepiej wybrać dość twarde i kwaśne bądź słodko-kwaśne jabłka, które po upieczeniu zachowają jędrność.
Jeśli szukasz pomysłów na oryginalne wykorzystanie kaszanki, to zajrzyj do 10. numeru magazynu KOCIOŁ.
Składniki (3 porcje):
- 3 spore, kwaśne jabłka
- 2 pętka kaszanki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: 1 łyżka octu jabłkowego, po szczypcie soli, pieprzu, sproszkowana chili, ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- kilka listków mięty do dekoracji
Z jabłek zetnij górne części z ogonkiem i ostrożnie wydrąż za pomocą łyżeczki, starannie wybierając całe gniazdo nasienne.
Obraną z osłonki kaszankę pokrój na plasterki i ciasno ułóż w jabłkach.
Nafaszerowane jabłka przykryj ściętymi wierzchami i zawiń w folię aluminiową. Wstaw na 20 – 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200⁰C lub na grilla na około 40 minut (co 10 – 15 minut trzeba obrócić, żeby równo się upiekły na ruszcie).
W międzyczasie przygotuj cebulę: pokrój ją w piórka i podsmaż na oleju do zeszklenia. Kiedy będzie miękka, dodaj przyprawy: ocet jabłkowy, po szczypcie soli, pieprzu i chili oraz cukier. Smaż na małym ogniu, aż ocet odparuje, zestaw z kuchenki, ewentualnie dopraw do smaku.
Upieczone jabłka rozwiń z folii, zdejmij wierzchy, nałóż po łyżce cebuli i przykryj górą jabłka. Udekoruj miętą i podawaj.