Curry z indykiem i botwinką
W polskich internetach większość przepisów na curry opiera się na mleczku kokosowym i paście curry. Można jednak zrobić je inaczej, wystarczy mieć bazę przypraw w postaci kardamonu, kolendry, cynamonu, kuminu i imbiru. Ta piątka wystarczy, żeby nieźle zamieszać w kuchni! A zamiast nieśmiertelnego mleczka kokosowego, za którym niektórzy nie przepadają, można użyć świeżych pomidorów i trochę wody dla nadania odpowiedniej konsystencji.
Kiedyś miałam opory na myśl o dodawaniu cynamonu do dań wytrawnych, tak bardzo kojarzył mi się np. z pierniczkami i szarlotką. Dzisiaj dodaję go nawet do makaronu puttanesca. Z każdym nowym, przetestowanym przepisem otwierają się przede mną nieznane kontynenty smaku i w pamięci pozostaje coraz więcej kombinacji.
Curry to potrawa równie łatwa, co nasz rodzimy gulasz. Lista składników wydaje się być długa, ale samo danie robi się szybko i sprawnie. Najwięcej czasu zajmuje duszenie, ale w tym czasie można zająć się czymś innym.
Podobne curry robiłam już z burakami i dynią. Wersja z botwiną okazała się tak smakowita, że przepis musiał się pojawić na blogu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że mamy przecież sezon na młode buraczki. Jak długo można jeść tylko tradycyjną zupę botwinkę?
W tej wersji użyłam słodkiej papryki w proszku zamiast papryki chili, ponieważ młode buraczki są słodkie i są prawie pozbawione tego charakterystycznego, lekko ziemistego posmaku – nie chciałam ich zagłuszać ostrą papryką. Zaostrzyć danie można już na talerzu, posypując je według uznania świeżą papryczką.
Składniki (4 duże porcje):
- 500 g mięsa z indyka (gulaszowego)
- 500 g botwiny z dorodnymi buraczkami (1 solidny pęczek)
- 500 g pomidorów malinowych lub śliwkowych
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 spore czerwone cebule
- przyprawy: 4 ziarna zielonego kardamonu (albo 1 ziarno czarnego), 4 cm kawałek kory cynamonu, 1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu), 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, kawałek imbiru wielkości 1/3 kciuka, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól
dodatkowo:
- mały pęczek natki pietruszki albo kolendry
- 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
- limonka
- chlebki naan albo ryż jaśminowy, basmati
Nasamprzód przygotuj wszystkie składniki: odmierz przyprawy, cebulę i czosnek posiekaj, imbir zetrzyj na tarce, pomidory pokrój w średnią kostkę, buraczki i łodyżki posiekaj drobno, liście botwiny pokrój z grubsza na paski.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wsyp przyprawy: kardamon, kolendrę, kumin i cynamon. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez około dwie minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Gdy tak się stanie, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Następnie dorzuć czosnek i imbir, smaż jeszcze przez minutę.
Do garnka z przyprawami partiami dodawaj mięso i smaż je, aż zrumieni się z każdej strony. Kiedy przesmażysz całe mięso, zdejmij garnek z kuchenki i wsyp 2 łyżeczki słodkiej papryki i łyżeczkę soli. Dokładnie rozmieszaj, wstaw ponownie na kuchenkę i dodaj pomidory, buraczki i łodyżki. Dolej pół szklanki wody.
Duś na niewielkim ogniu do miękkości mięsa – przez około godzinę. Po tym czasie dodaj liście botwiny i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku solą.
Curry rozłóż do miseczek, każdą porcję skrop sokiem z limonki, dodaj trochę posiekanej chili i oprósz natką kolendry. Podawaj z ryżem albo z chlebkami naan.
od dawna chodzi na mną indyk, chyba wypróbuję!