Zupa z czosnku niedźwiedziego i cukinii z palmierami
Codziennie, kiedy idę do pracy, przyglądam się rosnącym w szalonym tempie chwastom na miejskich trawnikach i cieszę się z rozpędzającej się wiosny. Wolę to niż kontemplację kilometrowych korków generowanych przez samochody z jednoosobową zawartością. Kiedyś obserwowałam, co robią kierowcy, kiedy stoją w długaśnym szeregu, z czasem jednak stwierdziłam, że zieloność trawnika jest bardziej kojącym i mniej niepokojącym widokiem.
Skoro już jesteśmy przy odcieniach zieleni, mam przepis na genialną wiosenną zupę, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie łagodnej, słodkawej cukinii i aromatycznego, lekko pikantnego czosnku niedźwiedziego to strzał w dziesiątkę. Dzieciaki może być nieco ciężko zachęcić do zjedzenia zielonej zupy, ale jeśli obok pojawi się coś atrakcyjnego, np. wytrawne ciastka, jest szansa, że dadzą się skusić.
W ramach dodatku do tej lekkiej zupy proponuję przygotować palmiery w wersji wytrawnej z pesto z czosnku niedźwiedziego. Robi je się bardzo szybko i wyglądają efektownie. Jak to zawsze bywa w przypadku dań, które się składają z niewielkiej liczby składników, warto zadbać, aby każdy był jak najlepszej jakości. Dlatego pesto polecam wykonać samodzielnie i upolować ciasto francuskie z jak największą zawartością masła.
Składniki (2 – 3 porcje)
- 1 spora cukinia (400 g)
- 120 g liści czosnku niedźwiedziego (2 – 3 pęczki)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki (ok. 50 g) kremowego serka typu philadelphia
- przyprawy: sól, pieprz
palmiery:
- 300 g ciasta francuskiego (może być kupne, ale najlepiej, żeby było z masłem)
- 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (użyłam takiego – klik)
Zacznij od palmierów:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, rozsmaruj na całej powierzchni ciasta francuskiego pesto. Zwiń ciasto w rulon do połowy wzdłuż dłuższej krawędzi. Z drugiej strony zrób to samo. Możesz sobie pomóc papierem, na którym jest ułożone ciasto.
Podwójny rulon pokrój na plastry o szerokości 2 cm i, po ułożeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz dłonią. Piecz przez 15 – 20 minut na środkowym poziomie piekarnika (grzanie góra – dół). Studź na kratce.
Gdy palmiery się pieką, przygotuj zupę:
Zagotuj bulion. Cukinię pokrój w sporą kostkę.
W garnku rozgrzej olej, dodaj masło i przez kilka minut smaż cukinię na średnim ogniu, aż stanie się szklista.
W międzyczasie opłucz dokładnie czosnek niedźwiedzi i z grubsza posiekaj. Dodaj go do cukinii, podsmażaj razem przez minutę, często mieszając, następnie zalej gorącym bulionem i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Zmiksuj.
Serek rozrób z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku.
Podawaj na ciepło albo na zimno. Jako dodatek mogą służyć palmiery, grzanki, groszek ptysiowy lub np. paluchy sezamowe.
Świetny pomysł na te zawijaski, bo powiem szczerze, że dodatek groszku ptysiowego mi się już trochę znudził! 🙂