Zupa chrzanowa z jajkiem w koszulce
Święta, praktycznie każde, to najbardziej frustrujący i wyczerpujący fizycznie okres dla wszystkich kobiet. Nawet jeśli nie są kurami domowymi z zamiłowania i w dniach poprzedzających uroczystość nie padają na twarz ze zmęczenia, bo nie ma mocy, żeby wkomponować w ich image mopa i czy sprzęty kuchenne, to na pewno odczuwają dyskomfort innego rodzaju – coś na kształt wyrzutów sumienia, że nie starają się jak inne.
A to staranie się ma się oczywiście objawiać nie tylko próbami osiągnięcia kryształowego połysku na szybach okiennych i pozbycia się z domu każdej drobinki kurzu. Już dawno ustaliłam sobie priorytety i mycie szyb o tej porze roku, gdy co chwila zacina deszczem, nie jest moim celem w życiu. Wolę za to dobrze zjeść i tę energię, którą wytraciłabym na szorowaniu, skierować w stronę kuchni. Podaję zatem przepis na łatwą zupę chrzanową, która bez wstydu można podać zamiast żurku, jeśli się okaże, że w ferworze walki zapomniałyśmy nastawić zakwas na żur a potem już na półkach sklepowych zabrakło gotowca.
Wiem, że nie jest tak hop-siup z tą zupą, jeśli nie ma się korzenia chrzanu. Ręczne tarcie chrzanu przyjemność może sprawić chyba tylko tym, którzy cierpią na mocno zatkany nos i wdychanie chrzanowych oparów jest ostatnią szansą na udrożnienie dróg oddechowych. Można go więc zastąpić chrzanem ze słoiczka, ale nie jestem w stanie podać konkretnej ilości, bo w niektórych chrzanu jest tylko 40%, a reszta to śmietanka i inne dodatki, czasem bardzo fantazyjne. Jeśli korzystasz z gotowego chrzanu, dodaj do zupy mniej kremówki, bo inaczej stracisz wiele smaku.
Składniki (4 – 6 porcji):
- 1 korzeń chrzanu (ok. 120-150 g)
- 1 spora cebula
- 2 łyżki masła
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- biała część dorodnego pora
- 2-3 mączyste ziemniaki
- 150-200 ml śmietany kremówki
- przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka ziarenek czarnego pieprzu, świeżo mielony czarny pieprz, sól, cukier, sok z cytryny
Do podania:
- 4 – 6 jajek w koszulce
- kilka gałązek koperku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Chrzan obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło i usmaż na nim cebulę na złoty kolor.
Do garnka wlej około 1,5 litra wody, dodaj wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków, wsyp łyżeczkę soli i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę.
Przecedź wywar, ponownie zagotuj, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj świeżo utarty chrzan i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zmiksuj do uzyskania konsystencji zupy kremu i zapraw śmietaną kremówką.
Dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Nalewaj porcje na talerze i do każdej włóż jajko w koszulce (tutaj przeczytasz, jak je przygotować). Udekoruj gałązką koperku.
Oj dziewczyny, szczujecie tym jajkiem w koszulce, ze juz nie ma zmiluj i w weekend na pewno bedzie! Yum!