Zapiekane łazanki z serem (na sposób „mac & cheese”)
Jeśli masz w domu makaron, mleko i ser, to nie zginiesz z głodu. „Mac & cheese” to amerykański klasyk. A Amerykanie, jak powszechnie wiadomo, lubują się w jedzeniu, które ma być łatwe i szybkie w przygotowaniu, kaloryczne, możliwe do odgrzania w mikrofali i najlepiej z masą ciągnącego się sera.
Są różne warianty przygotowania tego dania z wykorzystaniem rozmaitych serów, ale najczęściej spotyka się chyba przepisy z cheddarem albo z parmezanem. Ważne, że by ser był wyrazisty w smaku i nasz ulubiony. Wielbicielom intensywnych doznań na pewno spodoba się np. wersja posypana pokruszoną gorgonzolą. Do zrobienia sosu można użyć samego mleka, w którym po podgrzaniu rozpuszcza się ser i doprawia do smaku, można też wykorzystać kremówkę lub pójść na całość i postawić na prawdziwą bombę kaloryczną (ale i kwintesencję kremowości), czyli mascarpone.
Makaronu też można użyć dowolnego – przeważnie widzi się różne „modele” kolanek. Ja użyłam łazanek, ale Ty możesz wrzucić taki, jaki masz na stanie. Do smaku możesz też dodać warzywa albo kawałki wędliny lub kurczaka. Tego nie da się zepsuć. Z tą potrawą można zrobić wszystko i w kulturze masowej istnieje chyba tylko jedna osoba, która potrafi ją sknocić. Tę bohaterkę jednego z moich ulubionych seriali prezentuję na końcu posta.
Składniki (4 porcje):
- 400 g makaronu łazanki
- 200 g mascarpone
- 100 g utartego sera Grana Padano (albo Bursztynu, Dziugasa lub cheddara)
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki (opcjonalnie)
na wierzch:
- 50 g bułki tartej
- 50 g utartego sera Grana Padano (albo Bursztynu lub Dziugasa)
- 50 g zimnego masła
Makaron gotuj w osolonej wodzie dwie-trzy minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu.
W międzyczasie w niewielkim garnuszku rozpuść 200 g sera mascarpone i grana padano (100 g). Wsyp solidną szczyptę gałki muszkatołowej i rozmieszaj. Dolej mleko, dopraw do smaku solą i pieprzem (doprawiam dość konkretnie pieprzem, żeby sos był wyrazisty w smaku). Sos podgrzej, żeby był gorący.
Ugotowany makaron odsącz i połącz z sosem. Przełóż do sporego naczynia żaroodpornego i wyrównaj powierzchnię.
Przygotuj „posypkę”: szybko wymieszaj bułkę tartą, ser i masło (opcjonalnie możesz dodać 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki). Uzyskaną kruszonką posyp równomiernie makaron.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez 15-20 minut.
Podawaj na gorąco jako samodzielne danie albo dodatek np. do pieczonych mięs.
Oto wspomniana we wstępie zdolniacha – królowa dramatów, czyli Susan z „Desperate housewives” i jej mac & cheese. Ciekawy sposób na podryw – najpierw pozbawić mężczyznę złudzeń co do kulinarnych talentów, a potem umiejętnie odwracać jego uwagę, wsadzając go na emocjonalny rollercoaster. Tak potrafi tylko była dziewczyna Supermana 🙂
Lubię takie dania mimo, że są kaloryczne 🙂 czasem wracam późno z pracy i to dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Moja rodzina chętnie je dania z makaronem. Można do nich wykorzystywać różne składniki, wszystko zależy od tego co lubimy. Danie jest proste w wykonaniu i nawet mój mąż potrafi je przyrządzić 🙂