Winne ciasto ze śliwkami
Nie wiem, skąd się wzięło przekonanie, że pieczenie ciast to trudna sztuka. Jest przecież multum przepisów na łatwe i szybkie ciasta, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Bardzo dużo przepisów o różnym stopniu skomplikowania można znaleźć na stronie mojeciasto.pl – polecam.
Lato sprzyja wypiekom z udziałem sezonowych owoców. W sierpniu na straganach zaczynają królować różne odmiany śliwek, które aż się proszą, aby dodać je do letniego ciasta. Te owoce genialnie komponują się z czekoladą albo kakao. Postanowiłam zatem stworzyć kolejną wariację na temat mojego ulubionego, bardzo łatwego ciasta na winie musującym. Lubię je robić, bo procedura jest nieskomplikowana tak jak w przypadku muffin. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi, a potem dodać ulubione dodatki. Całkowity czas przygotowania tego ciasta to mniej niż godzina (z czego 45 minut to samo pieczenie, a wymieszanie składników zajmuje przecież chwilę).
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 100 g kostki do pieczenia Kasia albo masła
- 200 ml wina musującego
- 4 lekko czubate łyżki kakao
- 1,5 płaskiej łyżki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej*
- około 400 g śliwek
- dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Kostkę do pieczenia Kasia roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz puszystą masę.
Do ubitych jajek wlej przestudzoną margarynę i wino, następnie dodaj przesianą mąkę z kakao, cynamonem i sodą (albo proszkiem do pieczenia). Zmiksuj do połączenia składników i wylej do przygotowanej wcześniej formy.
Na wierzchu poukładaj wypestkowane i pokrojone na cząstki śliwki (węgierki wystarczy przepołowić), wciskając je nieco w ciasto.
Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).
* albo 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Muszę koniecznie wypróbować, ciasto wygląda pysznie 🙂
Wygląda świetnie, musi smakować wyjątkowo 🙂