Kotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce
Jest pewne danie, które mój Małż uwielbia, o którym marzy i które mógłby jeść codziennie. Kotlety mielone. Klasyczne mięso z cebulą, jajkiem i bułką namoczoną w mleku, obtoczone w bułce tartej i usmażone na rumiano. Podane z ziemniakami z wody, kiszonym ogórkiem albo po prostu w bułce jako drugie śniadanie do pracy. Mógłby je jeść codziennie. Też je lubię, ale nie aż tak.
Jeśli znudziły się Wam klasyczne kotlety mielone, to dodajcie do mięsnej masy duszone warzywa. Dzięki temu w kotlecie będzie mniej tłustego mięsa, a więcej zdrowych i niskokalorycznych warzyw. Towarzystwo aromatycznych przypraw sprawia, że jedzenie to uczta dla zmysłów, bo kotlety pięknie pachną, świeżo smakują i mają atrakcyjny kolor, zupełnie inny niż standardowy odcień szarego smażonego mięsa. Zamiast tradycyjnej panierki z bułki tartej użyłam płatków owsianych, słonecznika i sezamu – po usmażeniu przyjemnie chrupią i wzbogacają kompozycję o lekko orzechową nutę zapachową.
Gdy Małż zauważył, że przygotowuję inne niż zazwyczaj kotlety, był do nich sceptycznie nastawiony. Nieufność jego wzrastała w miarę rozrzedzania mięsnej masy przez dodawanie kolejnych ingrediencji. Kiedy do mielonego wsypałam imbir i kurkumę, zobaczyłam w oczach ojca moich dzieci lekki wyrzut i narastającą nieufność. A jak się ta historia skończyła? Miałam dziką satysfakcję, bo wziął sobie potem dokładkę. W małżeństwie trzeba walczyć z rutyną wszelkimi sposobami. Nawet jeśli ofiarą miałyby być kotlety mielone 😉
Składniki (na 8-10 kotletów):
- 350 g mielonej wieprzowiny (np. z łopatki)
- 1 spora marchewka
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 płaska łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- panierka: 50 g płatków owsianych błyskawicznych, 20 g łuskanego słonecznika, 20 g sezamu
- olej rzepakowy do smażenia i duszenia
Marchewkę, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Duś pod przykryciem do miękkości, następnie zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do mięsa mielonego wsyp przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, dodaj warzywa i wbij jajko. Wymieszaj i odstaw na kwadrans, żeby bułka wchłonęła wilgoć. Jeśli po tym czasie uznasz, że masa jest zbyt luźna, możesz dosypać więcej bułki.
Przygotuj panierkę: do misy miksera wrzuć wszystkie płatki owsiane i słonecznik. Krótko zmiksuj, dodaj sezam i przesyp na talerz.
Z miesno-warzywnej masy uformuj 8-10 kotletów i każdy obtocz w panierce, mocno dociskając.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż kotlety na średnim ogniu do zrumienienia. Gotowe odkładaj na papierowy ręcznik, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
pysznie się prezentują:)
Dzieciom też smakowało, mam nadzieję 😛
Oooo nie próbowałam JESZCZE :))
często robimy kotlety mielone z mięsem i warzywami, ten przepis dodaję to ulubionych 🙂
Podoba mi się pomysł na tą panierke 🙂
Pychota ,właśnie zrobiłam .
Magdalenko, dziękuję za komentarz. Ciesze się, że Ci smakowały 🙂
Przepyszne,smakowaly całej rodzinie. Pozdrawiam:)
Ja również robiłam-są pyszne ?