Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)
Omlet zapiekany w piekarniku to jedno z najłatwiejszych efektownych śniadań/kolacji, jakie znam. Robi się ekspresowo, wygląda bardzo estetycznie i w zależności od nastroju lub zawartości lodówki można dowolnie modyfikować składniki, które się w nim znajdą. Kompozycja z zielonymi szparagami i szczypiorem z dymki to kwintesencja wiosny – słoneczna żółć jajek i orzeźwiająca zieleń dodatków.
Składniki (dla 3-4 osób):
- 6 dużych jajek
- 3 łyżki kremówki 30-36%
- 3 łyżki drobno utartego parmezanu (30 g)
- 2 łyżki grubo pokrojonej dymki (tylko zielona część)
- 8 zielonych szparagów (300 g)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- masło do wysmarowania formy
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Szparagom odłam zielone końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego) i pokrój pozostałe części na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszuj je (wrzuć na minutę do wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą) i otrząśnij dobrze z wody.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
W miseczce odpowiedniej wielkości rozbełtaj jajka ze śmietaną, parmezanem i dymką. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W naczyniu do zapiekania rozłóż zblanszowane szparagi i wylej na nie masę jajeczną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut aż omlet się zetnie.
Żona zażyczyła sobie śniadanie, bo dzisiaj mamy rocznicę. Udało mi się zrobić, wyszło ładnie i smacznie – dzięki za fajny przepis! 🙂