Sos sabayon (szodon) z truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi
Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zastosowanie pomidorków koktajlowych w deserze. Przecież biorąc pod uwagę botanikę, to pomidor jest owocem (a dokładnie jagodą). W sezonie, kiedy pomidory są słodkie i pachnące, mogę jeść je kilogramami i cieszą mnie tak samo jak czereśnie czy maliny.
Jeśli już teraz się zastanawiacie, co podać rodzinie na zwieńczenie uroczystego śniadania lub obiadu wielkanocnego, to polecam Wam ten deser. W pewnym sensie, dzięki zawartości jajek, wpisuje się w świąteczną konwencję, lecz jest dużo lżejszy niż babki, keksy i mazurki. A z pomidorkami – bardzo zaskakujący i pyszny! Pomidorki warto kupić kilka dni wcześniej i trzymać je na blacie kuchennym, aby dojrzały i stały się słodsze. Do deseru koniecznie trzeba je pokroić na ćwiartki i pozbawić części nasiennych, bo inaczej sos się rozpłynie. Co do sosu – można przygotować go kilka godzin wcześniej, ale musi stać w lodówce. Owoce dodaje się tuż przed podaniem.
Zmodyfikowałam przepis z książki „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo
Składniki (4 porcje):
- 4 żółtka z dużych jajek
- 40 g cukru
- 120 ml wytrawnego białego wina albo szampana
- 4 spore truskawki lub 8 pomidorków koktajlowych
Nasamprzód skompletuj metalową lub szklaną miskę i pasujący do jej wielkości garnek, w którym będzie się gotować woda.
Do miski przełóż żółtka i wsyp cukier. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijaj. Żółtka mają zgęstnieć i stać się jasnożółte. Dopiero gdy osiągną ten stan, wlewaj stopniowo wino. Nie przerywaj ubijania. Powinno to zająć około 10 minut.
Gotowy szodon ma być gęsty i puszysty.
Przełóż sos sabayon do naczynek, w których będziesz go podawać i przyozdób truskawkami lub/i wypestkowanymi ćwiartkami pomidorków koktajlowych.
Przepraszam ,ale nie spotkałam się jeszcze ze słowem ,,nasamprzód ,,ciekawe.
Nie ma za co przepraszać
To słowo wg „Słownika ortograficznego” PWN oznacza 'najpierw’, natomiast wg „Słownika języka polskiego” PWN – 'przede wszystkim’. Pozdrawiam
Ten deser chodzi już za mną kilka miesięcy
U Ciebie pysznie wygląda i te pomidorki intrygują !
Wypróbuj – szybko się robi i naprawdę fajnie smakuje!
Fajne
Nasamprzód, natenczas- piękna stara polszczyzna…