Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Nie dało się tego odwlekać w nieskończoność – zima przyszła. Kiedy patrzę na słupek rtęci, tfu! alkoholu w termometrze zaokiennym, zaczynam rozumieć powiększającą się grupę ludzi, którzy potrafią przeżyć całe lata bez wychodzenia z domu. Nie wynurzając się z mieszkania pracują, robią zakupy, prowadzą życie towarzyskie w sieci. Pieję do tego, bo nabrałam w końcu pewnej wprawy w robieniu zakupów przez internet. Od kiedy urodziła się Młoda, moje wizyty w sklepie stacjonarnym mogę policzyć na palcach jednej ręki. Bywa, że tęsknię za czasami, gdy będąc jeszcze w dwupaku, ładowałam Człowieka Wyżerkęw spacerówkę i zasuwałam na mały szoping. Obowiązki zakupowe przejął teraz Małż, ja tylko do wypisuję na kartkach listy życzeń i przypinam je do lodówki. Od niedawna lodówkowe listy stały się nieco krótsze, za to z wirtualnego koszyka mruga zalotnie moja gastrofaza i szarpie mnie za portfel. Dostawca przywiózł mi ostatnio m.in. chorizo, którym postanowiłam nieco urozmaicić moją zimową kuchnię polską. Prosta zupa krem z ziemniaków z dodatkiem tej kiełbasy potrafi nieźle rozgrzać. Genialny smak uzyskałam dzięki podsmażeniu ziemniaków na tłuszczu, który wytopiłam z chorizo. Dodatkową rozgrzewkę zawdzięczam czosnkowi, chili i świeżo mielonemu pieprzowi. Szczerze polecam miłośnikom pikantnych dań! 😉
Składniki (3-4 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 80 g chorizo
- 750 ml bulionu mięsno-warzywnego
- ok. 3 łyżki dobrego oleju rzepakowego
- przyprawy: 6 nitek chili, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i na chwilę odłóż, cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę.
Chorizo pokrój na plasterki o grubości około 2 mm. Na patelni, na której szkliła się cebula z czosnkiem wlej łyżkę oleju i wsyp kiełbasę. Podsmażaj na średnim ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gdy z chorizo wytopi się tłuszcz, przełóż je na talerz, a na patelnię wsyp ziemniaki, oprósz solą i podsmażaj do lekkiego zrumienienia.
Podsmażone ziemniaki wrzuć do garnka z cebulą, zalej bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości, następnie zmiksuj.
Podawaj z plasterkami chorizo i ewentualnie z dodatkowymi nitkami chili.
mmm ale apetyczna 🙂
Bardzo lubię wszelkie zupy – kremy, chętnie wypróbuje ten przepis 🙂
Uwielbiam takie pożywne kremy 😉
Zrobiłam! 🙂 Była pyszna – dziękuję za inspirację!
http://wilczyapetyt.com.pl/krem-ziemniakow/
Zupę tę jadłem wczoraj w lokalu Chochla w Gdańsku . Bardzo mi zasmakowała i ciesze się, że znalazłem na nią przepis 🙂 Chętnie sam ją wykonam, nie jest skomplikowana a bardzo smaczna.