Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie
Zazwyczaj jestem dość sceptycznie nastawiona do konkursów kulinarnych, bo ostatnio kojarzą mi się głównie z żebrolajkami (że tak rzeknę: żenuła) i nie „zaszczycam” ich swoim udziałem. Dałam się jednak skusić sympatycznemu panu Łukaszowi, który zachęcił mnie m.in. atrakcyjnymi nagrodami (zamiast „żebrolajków” będzie kompetentne jury) i postanowiłam podjąć rękawicę, czyli wziąć udział w konkursie „Książęce Mistrzostwa Smaku – Burgundowe Trzy Słody”.
Nie ukrywam, iż uwiódł mnie też fakt, że rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w Mikołajki – moja kuchnia marzy o jakimś godnym prezencie. Samo piwko natomiast jest naprawdę bardzo przyjemne 🙂
Przedstawiam Wam zatem przepis na przepyszną pieczeń. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Taka szyneczka posmakuje każdemu prawdziwemu mężczyźnie i niejednej dziarskiej kobicie! 🙂
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 12 małych cebulek
- pół butelki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 5 jagód jałowca
- solidna łyżka smalcu
Olej wymieszaj z 2 łyżkami majeranku, świeżo mielonym pieprzem i solą (po 1 łyżeczce), następnie natrzyj mięso marynatą. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Szynkę przed upieczeniem wyjmij z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Obierz cebulki.
Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim szynkę z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekła.
Na tłuszczu spod szynki obsmaż cebulki na rumiano i dodaj je do naczynia z mięsem.
Wlej piwo i dorzuć rozgniecione jagody jałowca.
Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C od czasu do czasu polewając mięso wytwarzającym się sosem.
Po wyjęciu z piekarnika przed podaniem odczekaj 30 minut, po czym pokrój na plastry i podlej sosem z pieczenia. Zajadaj, popijając drugą połową piwa 😉
zaraz się za to zabieram, przepis prosty ale ciekawy.
zabieram się za szyneczkę, przepis w sam raz 🙂
cudo wyszło, bardzo smaczne 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
Bardzo smaczne ale musiałem zmodernizować przepis:
1.Piwo wypiłem zaraz po włożeniu pieczeni do piekarnika
2.Nie miałem jałowca:(
Tak czy inaczej fajny przepis!
I dobrze, co się miały bąbelki ulatniać 🙂
piec w naczyniu zakrytym czy otwartym?
W otwartym, ale trzeba ze dwa razy polać sokami z pieczenia 🙂