Placuszki karlsbadzkie do herbaty
Te placuszki to tylko i aż drożdżowe ciasteczka z bezą i migdałem. Puszysty i mięciutki spód z ciasta drożdżowego jest skontrastowany z intensywną słodyczą bezy oraz chrupkością migdału. Bezę można nakładać za pomocą rękawa cukierniczego z gwiaździstą końcówką, co jeszcze podniesie walory estetyczne tego deseru. Jest przy tych ciasteczkach trochę zachodu, ale można sobie przez chwilę powyobrażać, że jest się staropolską panią na włościach, która musi się czymś wykazać, bo jaśnie panie jeszcze nie mają kont na Instagramie, a zdobycie smakowitych ploteczek wymaga spotkanek przy herbatce.
Przepis na te precjoza poznałam na warsztatach marki Galeo prowadzonych przez Macieja Wawryniuka. U siebie podaję proporcje zmniejszone o połowę, bo postępując zgodnie z oryginałem, moja grupa warsztatowa poznała, czym jest staropolski rozmach i nieumiarkowanie.
Przepis również lekko zmodyfikowałam i do ciasta drożdżowego idą 3 żółtka zamiast dwóch, ponieważ idąc za pierwotną recepturą, zostalibyśmy z 1 białkiem.
Składniki (na dwie blachy):
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g śmietany kremówki
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 40 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 250-300 g mąki pszennej (typ 650), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania
- migdały blanszowane, ilość do dekoracji
Żółtka, jajka i masło umieść w misce i miksuj do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Dodaj śmietanę kremówkę, drożdże, cukier, sól i mąkę – mąkę dodawaj stopniowo. Wyrabiaj do uzyskania miękkiego, jednolitego, sprężystego ciasta, które z łatwością odchodzi od ręki i miski.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Wyrobione ciasto przełóż na lekko oprószony mąką blat, podziel na pół. Jedną część odłóż z powrotem do miski i przykryj, drugą rozwałkuj na grubość 1½ cm i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm. Kółka układaj na przygotowanej blasze w odstępach, ponieważ placuszki nieco urosną. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe na czas przygotowywania bezy.
Do czystej i suchej miski wlej białka i ubij je na sztywno. Do sztywnych białek dodawaj łyżka po łyżce cukier i cały czas miksuj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
Na każdy placuszek nałóż kopczyk z połowy ubitych białek i wetknij po jednym migdale. Możesz posypać całość cukrem, ale nie jest to konieczne.
Piecz 15-20 min. W tym czasie przygotuj drugą partię ciastek z pozostałej połowy ciasta.
Zaśliniłam klawiaturę 🙂
😀
Wyglądają bardzo ciekawie 😀