Zakwas dla każdego. Wszystko, co potrzebujesz wiedzieć


Może Ci się również spodoba

13 komentarzy

  1. Wiesława pisze:

    Dziękuję za wyczerpujący opis robienia zakwasu. Mam pytanie, jeżeli żyto zostało potraktowane glifosatem przed zbiorem, to czy to nie spowoduje, że zakwas się nie uda? Przecież to trucizna. Na żadnej mące ani kaszy nie zauważyłam informacji o stosowaniu glifosatu, nawet tej eko, czy bio.

  2. KaHa pisze:

    Dzięki za pomysły na długoterminowe uśpienie zakwasu! Na pewno z nich skorzystam.

    A co do przepisu na chleb, to ile to jest „pozostały zakwas”?

  3. Gosia pisze:

    A jeśli mam już gotowy zakwas,ale nie wg.tego przepisu,to ile wagowo dać zakwasu na ten chleb?

  4. Jarek pisze:

    Dziś rano piekłem chleb wg Twojego przepisu. Od zakwasu do bochenka. 🙂 Dodałem trochę ziaren: dynia, siemię lniane, sezam. Następnym razem muszę zrobić dwa razy więcej. Dziękuję za inspirację.

  5. Kamila pisze:

    Wow! Swietny poradnik. Do trj pory balam sie wychodowac zakwas bo jak kwiatow nie umiem uchodowac to za zywe jedzenie sie nie bralam. Ide po make. Dam znac jaki chleb wyjdzie za tydzien.

  1. 26 kwietnia 2019

    […] łyżki zakwasu (pszennego lub żytniego – obojętnie, ok. 50 […]

  2. 26 kwietnia 2019

    […] łyżki żytniego zakwasu (ok. 50 […]

  3. 26 kwietnia 2019

    […] 2 łyżki żytniego zakwasu […]

  4. 26 kwietnia 2019

    […] 2 łyżki żytniego zakwasu […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner